Interesul pentru posturile scoase la concurs în spitale a crescut, iar în anumite judeţe se înregistrează concurenţă, unul dintre motive fiind creşterea salariilor din sistemul sanitar, consideră preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean. El afirmă că numărul medicilor care solicită eliberarea documentelor necesare pentru a lucra în străinătate a scăzut, dar cei care au profesat în afara ţării şi aleg să se întoarcă preferă totuşi să se angajeze în spitale private, unde au condiţii de muncă mai bune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a declarat, pentru News.ro, că în ultimul an se observă o creştere a interesului pentru posturile din spitalele din ţară, şi nu doar pentru cele din centrele universitare, iar unul dintre motive este majorarea salariilor din sistemul sanitar.

”Există o concurenţă în spitalele din ţară, sunt doi sau trei pe un loc la concursuri, ceea ce este foarte bine. Şi nu mă refer la marile centre universitare, ci la spitale din reşedinţele judeţelor. Încet, încet, se înţelege că medicina nu se practică doar în Bucureşti sau Timişoara. Interesul este şi în contextul creşterilor salariale”, a spus Borcean.

De exemplu, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, la un concurs care este în desfăşurare, pentru prima dată după mai mulţi ani există concurenţă pentru posturile de medici, în timp ce în anii anteriori posturile rămâneau neocupate.

Pentru cele 19 posturi vacante au fost depuse 25 de dosare, iar pentru singurul post de medic specialist anatomie patologică concurează patru persoane. Aceeaşi concurenţă se înregistrează şi în cazul unui post de medic rezident an V la specialitatea medicină de urgenţă.

”Anul acesta, medicii au arătat un interes mai mare decât în trecut pentru posturile scoase la concurs. Cu siguranţă printre motive se numără şi creşterile salariale din sistemul medical. La concursul aflat în desfăşurare acum, sunt cazuri în care pentru un post s-au depus patru dosare. Totuşi, în cazul Unităţii Primiri Urgenţe, unde sunt scoase trei posturi cu normă întreagă de medic specialist medicină de urgenţă, nu a fost depus niciun dosar”, a declarat dr. Mircea Onel, director medical al SCJU Arad.

Conform grilei de salarizare, medicii primari din SCJU Arad au câştigat până la 28.000 de lei, în luna august, cu mult peste managerul spitalului, care a primit aproximativ 15.000 de lei. Astfel, şeful compartimentului HIV/SIDA din cadrul Secţiei de Boli Infecţioase a avut un salariu de bază de 16.343, la care s-au adăugat sporuri de peste 12.000 de lei. Un medic primar de la Secţia Obstetrică-Ginecologie a câştigat un salariu de bază de 16.600 de lei, plus 10.191 de lei sporuri, în timp ce şeful acestei secţii a avut un salariu de bază de 16.000 de lei, plus sporuri de 4500 de lei.

La toate secţiile spitalului, medicii primari au salarii de bază pornind de la 15.000 de lei, la care se pot adăuga sporuri de câteva mii de lei, astfel că în general câştigurile medicilor depăşesc 20.000 de lei pe lună.

Aistenţii medicali pot câştiga şi 10.000 de lei într-o lună. De exemplu, un asistent medical principal al Secţiei Chirurgie Plastică din cadrul SCJU Arad a câştigat, în august 2018, un salariu de bază de 6.500 de lei, la care s-au adăugat sporuri de aproape 5.000 de lei pentru condiţii de muncă deosebite sau periculoase.

Preşedintele Colegiului Medicilor a mai spus că există semnale că revin în ţară şi medici care cu ani în urmă au ales să profeseze în ţări ale Uniunii Europene, însă a precizat că deocamdată numărul acestora este mic.

”Deocamdată nu s-a impus realizarea unor statistici cu privire la cei care se întorc în ţară, fiind ceva nou. În general, însă, medicii care au profesat în alte ţări aleg să se angajeze în spitale private, unde au condiţii mai bune, unde există dotări tehnice moderne”, a declarat Borcean.

Pe de altă parte, datele centralizate de Colegiul Medicilor arată că a scăzut numărul medicilor care solicită eliberarea certificatului de conformitate în vederea recunoaşterii profesiei pentru a putea lucra în afara ţării.

”Anul trecut am avut în jur de 1200 de cereri de eliberare de documente necesare profesării în străinătate, iar dacă ne uităm la anul 2010, observăm că suntem la mai puţin de jumătate. Chiar şi aşa, nu toţi cei care solicită aceste certificate părăsesc ţara”, a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor.

În Arad, 33 de medici au cerut certificate de conformitate în 2017, faţă de 170 în 2010.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.