Premierul Mihai Tudose a anunţat, marţi, la finalul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la Timişoara, că şedinţa de Guvern se amână pentru joi, astfel încât să poată fi gata toate documentele în vederea deblocării banilor pentru sprijinirea zolenor afectate de furtună. În cadrul şedinţei i s-au prezentat premierului două liste diferite, cu două sume diferite, necesare reparaţiilor la şcolile judeţul Timiş. Prima listă, propusă de Primăria Timişoara, are suma de 20 de milioane de lei, în timp ce suma cerută de Inspectoratul Şcolar este de două milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul Comitetului pentru Situaţiide Urgenţă care a avut loc, marţi, la Prefectura Timiş şi la care a fost prezent premierul Mihai Tudose, Primăria Timişoara a prezentat o listă cu pagubele provocate de furtuna de duminică, la şcolile din oraş, iar estimarea pagubelor a fost de aproximativ 20 milioane lei.

Şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a prezentat o listă, iar suma solicitată pentru reparaţii a fost de două milioane de lei.

Premierul a acceptat lista prezentată de ISJ Timiş, cu suma cea mai mică, iar primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, s-a anagajat să reevalueze pagubele.

"Şedinta a fost scurtă, s-a discutat despre sprijinul guvernamental pentru înlăturarea consecinţelor furtunii de duminică. Acum totul a fost limitat la zona  şcoli- spitale. O primă rundă de obiective şi sigur este binevenită orice sumă. Eu la vot m-am abţinut la şcoli pentru că între sumele pe care le-a considerat necesare Biroul Şcoli- Spitale din primărie şi sumele transmise de ISJ este o diferenţă destul de mare. Vorbim de o diferenţă de estimări, dar şi la nivel estimativ nu e în regulă să fie diferenţe atât de mari. Prin urmare, aş vrea să mai fac o verificare la Primărie, evident că este interzis, că este caz penal să se ceară fonduri acum pentru a se face intervenţii la stricăciuni sau intervenţii remediative la altceva decât la ce s-a stricat la furtună. Asta ştie toată lumea. Şi, deşi toată lumea spune că ştie asta ,e vorba de diferenţe mari, de ordin de mărime. Ar fi în jur de 2 milioane sau în jur de 20 de milioane de lei. Până la urmă acum s-a aprobat, am discutat cu domnul prim ministru, se aprobă acum suma mai mică, urmând ca într-o etapă următoare să se ia în analiză şi susţinerea intervenţiilor de valoare mai mare", a declarat Nicolae Robu, la finalul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă la care a participat şi primul ministru.

Premierul Mihai Tudose a anunţat că a amânat şedinta de Guvern pentru a aduna toate avizele necesare deblocării sumelor.

"Am amânat şedinţa de Guvern de mâine (miercuri – n.r), pe poimânie (joi – n.r), să avem toate avizele din punct de vedere legal. Încă o dată, felicit oficialităţile, tot ce înseamnă Comitet pentru Situaţii de Urgenţă. I-am transmis şi domnului primar că mai sunt nişte probleme în municipiu, la nişte şcoli unde a fost luat acoperişul şi a intrat apă în demisol. Am văzut o unitate de învăţământ extraordinară, Colegiul Loga. Încercăm cât putem să dăm o mână de ajutor la ceea ce înseamnă pagube, nu numai în Timiş, ci în toată zona afectată. De asemenea, am speranţe că se va încheia şi activitatea Enel care văd că mai nou în loc să se ocupe de ce ar trebui să facă a început o activitate de PR foarte activă că ce buni şi frumoşi sunt ei. Sunt buni şi frumoşi pe net, dar la partea de factură... Am un dosar pe care mi l-a înmânat doamna prefect. Sunt şcoli şi din Timiş. Eu am o listă oficială. Domnul primar s-a abţinut susţinând că ordinul e greşit, ar mai trebui un zero. Deocamdată, astea sunt actele. În două zile avem Hotărârea de Guvern şi deblocăm banii", a declarat Tudose.

Inspectorul -şef al ISJ Timiş, Aura Danielescu a explicat cum s-a ajuns la suma de două milioane de lei solicitată de ISJ pentru repararea şcolilor afectate de furtună.

"În cursul serii şi a nopţii ca urmare a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă am lua legătura cu domnii directori, i-am rugat să facă o estimare a pagubelor cu precizarea faptului că nu estimam decât ce s-a întâmplat în urma furtunii. Colegii mei s-au deplasat în şcoli, au chemat câte un proiectant sau o persoană care are  un contract cu Primăria, astfel încât un specialist să poată să confirme acele sume. Au transmis până în jurul nopţii un raport cu costurile estimative. Acest raport a fost trimis de ISJ Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. E vorba de o sumă de peste un milion de lei doar pentru unităţile din judeţul Timiş. (...)Este foarte bine să fim foarte atenţi, nu putem printr-o hotărâre de guvern să reparăm decât ceea ce strict a făcut ca şi pagubă furtuna din 17 septembrie şi nu altceva. De ce există această diferenţă? Nu aş putea să precizez în acest moment. Rămâne să facă o reverificare domnul primar", a declarat Aura Danielescu.

Potrivit Aurei Danielescu, pentru repararea şcolilor din judeţul Timiş este necesară suma de un milioan de lei, aceeaşi sumă fiind necesară şi pentru repararea şcolilor din Timişoara, afectate de furtuna de duminică.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.