Instituţia Prefectului – judeţul Giurgiu anunţă, vineri, că nu este de acord cu realizarea unui incinerator de deşeuri medicale în municipiul Giurgiu, proiect pe care intenţionează să îl dezvolte o companie privată. Anunţul Prefecturii vine în condiţiile în care o companie a început să facă demersuri pentru realizarea unui incinerator în zona fostului combinat chimic din municipiu. Anterior şi primarul din Giurgiu, Adrian Anghelescu, anunţase că se opune proiectului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Instituţia Prefectului îşi exprimă categoric dezaprobarea faţă de implementarea acestui proiect şi consideră că sănătatea cetăţenilor şi protecţia mediului sunt prioritare, în defavoarea oricărui interes economic. Agenţia pentru Protecţia Mediului este instituţia în competenţa căreia se află emiterea de avize de mediu şi instituţia care trebuie să ţină cont şi de poziţia Direcţiei de Sănătate Publică atunci când emite aceste avize. Conform prevederilor legale, Instituţia Prefectului nu emite avize sau autorizaţii şi orice influenţare a deciziilor instituţiilor competente a emite avize/ autorizaţii se consideră trafic de influenţă şi se pedepseşte conform legii. În limita competenţelor legale, Instituţia Prefectului a iniţiat o serie de demersuri către Ministerul Mediului şi cel al Sănătăţii cu privire la inoportunitatea şi pericolul pe care îl reprezintă proiectul construirii acestui incinerator şi a avut o serie de întâlniri de lucru cu instituţiile din subordine ce deţin atribuţii în domeniul protecţiei mediului şi al sănătăţii populaţiei, dar şi cu omologii bulgari”, transmite, vineri, printr-un comunicat, Prefectura Giurgiu. 
Prefectul judeţului Giurgiu, Florentina Stănculescu, nu este de acord cu proiectul construirii incineratorului şi nu doreşte să pună în pericol sănătatea giurgiuvenilor sau să afecteze calitatea mediului, subliniază Prefectura.
Proiectul care vizează construirea unui incinerator în municipiul Giurgiu, pe şoseaua Sloboziei, în zona unui fost combinat chimic, a fost depus la autorităţile din judeţ la data de 9 februarie 2021.
În urma analizării studiului de impact realizat de către o societate acreditată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în luna septembrie 2022, Direcţia de Sănătate Publică Giurgiu a emis punct de vedere nefavorabil pentru acest proiect, concluzia fiind că nu sunt respectate prevederile OMS Nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, deci materializarea proiectului ar pune în pericol sănătatea cetăţenilor şi ar avea impact negativ asupra mediului.
În luna mai a acestui an, Agenţia pentru Protecţia Mediului Giurgiu a lansat în consultare publică raportul privind impactul asupra mediului, iar în prezent, procedura prevăzută de Legea 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului este în derulare şi se aşteaptă punctul de vedere al autorităţilor  bulgare, care au solicitat, prin ministerul de resort, transmiterea spre analiză a studiului de impact.
Încă din luna mai, primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a anunţat că se opune proiectului care vizează construirea incineratorului. Într-un comunicat din luna mai a acestui an dat publicităţii de Primăria Giurgiu se arăta că, potrivit proiectului prezentat de potenţialul investitor, în incinerator „ar urma să se ardă nu numai deşeuri medicale, ci şi resturi animale, dar şi alte deşeuri”.
Potrivit documentelor publicate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Giurgiu, titularul proiectului privind incineratorul este SC Friendly Waste Romania SRL. Conform datelor publicate  pe portalul Ministerului Finanţelor Publice, firma este înfiinţată în Bucureşti, în anul 2019, are ca obiect de activitate tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase iar anul trecut a avut cinci angajaţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.