Prefectura Braşov a dispus sistarea ”în regim de urgenţă” a comercializării produselor neconforme în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ, după ce controalele au arătat că în unele şcoli şi licee funcţionează aparate de la care elevii pot cumpăra produse alimentare precum chipsuri, alimente cu conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi sau băuturi bogate în zaharuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Instituţia Prefectului Judeţul Braşov a transmis, prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Braşov, o adresă referitoare la aplicarea unitară la nivelul judeţului Braşov a prevederilor legale privind o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar, având în vedere că a fost semnalată existenţa în unele instituţii de învăţământ preuniversitar a unor aparate de distribuire a anumitor produse neconforme cu legislaţia în vigoare. Astfel, în sensul prevederilor Legii nr. 123 din 27.05.2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar, sub denumirea aliment nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor se înţelege un aliment cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. (...) Distribuirea produselor neconforme în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Braşov va fi sistată în regim de urgenţă”, informează, vineri, Prefectura Braşov. 
 
Decizia a fost luată în urma primei şedinţe organizate la nivel judeţean privind implementarea Planului naţional comun de acţiune pentru creştere gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar.
 
Potrivit legii care se aplică în toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particulare, inclusiv centrele de vacanţă, unităţi ce asigură servicii similare, creşele şi unităţile destinate găzduirii elevilor după terminarea programului şcolar, în incinta acestor unităţi sunt interzise prepararea, comercializarea şi distribuirea oricăror alimente conţinute în lista prevăzută şi aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătăţii Publice nr. 1563 din 12.09.2008, listă care include alimente cu conţinut ridicat de zaharuri, sare, grăsimi, alimente cu conţinut de peste 300 de kcal de calorii pe unitatea de vânzare, băuturi răcoritoare, alimente neambalate sau neetichetate cu excepţia fructelor şi legumelor proaspete.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.