Prefectura Arad a anunţat, miercuri, că retrage acţiunea promovată în instanţă prin care încerca să obţină Palatul Administrativ, construit din donaţiile arădenilor între 1872 – ­1875 şi ocupat în cea mai mare parte de Primăria oraşului. Decizia vine după ce în spaţiul online au apărut critici intense ale arădenilor, care anunţaseră inclusiv proteste, în timp ce pe faţada palatului a fost amplasat un banner pe care scrie: ”Guvernul PSD vrea să ne fure şi clădirea primăriei. Apărăm Aradul!”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ultimele 24 de ore am asistat la o avalanşă de dezinformări în spaţiul public, cu privire la intenţia noastră de a soluţiona, din punct de vedere legal, situaţia Palatului Administrativ al municipiului Arad. Demersul nostru de a readuce în proprietatea arădenilor, pe cale legală, această clădire, simbol al oraşului nostru, a fost deturnat într-un subiect politic de anumiţi politicieni. Aceştia, în goana lor după voturi, au ales să transfere în zona emoţionalului colectiv o iniţiativă care ţine de domeniul legalităţii şi care era pentru arădeni şi nicidecum împotriva lor aşa cum s-a afirmat”, a declarat, miercuri, prefectul judeţului, Florentina Horgea.

Prefectul a adăugat că ”pentru a stopa această uriaşă manipulare care nu ar aduce nimic pozitiv pentru arădeni”, a decis să retragă acţiunea promovată în instanţă prin care încerca să obţină Palatul Administrativ.

”Totodată, în perioada următoare, vom iniţia o serie de dezbateri publice, la care îi vom invita pe toţi cei implicaţi, oameni şi instituţii, pentru a identifica soluţiile optime prin care Palatul Administrativ să revină în patrimoniul Aradului”, a mai spus Florentina Horgea.

Decizia vine pe fondul a numeroase critici ale arădenilor, exprimate în ultimele 48 de ore mai ales pe reţelele de socializare. Organizaţii civice anunţaseră inclusiv intenţia de a organiza proteste. De altfel, marţi seară, în centrul Aradului a avut loc un marş organizat de PNL, la care au participat lideri ai partidului, reprezentanţi ai Primăriei şi membri ai partidului, dar şi arădeni simpli. Marşul a fost o formă de protest faţă de acţiunea Prefecturii.

Tot marţi, Primăria Arad a amplasat pe faţada Palatului Administrativ un banner de dimensiuni foarte mari, pe care scrie: ”Guvernul PSD vrea să ne fure şi clădirea primăriei. Apărăm Aradul!”.

Luni, Prefectura Arad a anunţat că a deschis o acţiune în instanţă pentru ca statul să obţină dreptul de proprietate şi administrare asupra Palatului Administrativ, monument istoric şi de arhitectură.

Clădirea este ocupată în cea mai mare parte de primărie, care şi-a avut sediul acolo încă de la inaugurarea imobilului. O aripă a imobilului este ocupată de Prefectura Arad.

Prefectul declarase că acţiunea în justiţie are ca obiect ”constatarea dreptului de proprietate publică al statului român şi a dreptului de administrare al Instituţiei Prefectului – Judeţul Arad” asupra Palatului Administrativ.

Florentina Horgea a spus că ”s-a recurs la acest demers judiciar întrucât stabilirea apartenenţei imobilului nu a putut fi clarificată pe cale administrativă, în pofida demersurilor efectuate în acest sens pe parcursul anilor anteriori”.

Conform sursei citate, există documente care atribuie dreptul de proprietate atât statului român cât municipiului Arad.

„Intenţia noastră, a Instituţiei Prefectului - Judeţul Arad, este aceea de a clarifica situaţia dublei înregistrări a imobilului în care atât noi, cât şi Primăria Municipiului Arad ne desfăşurăm activitatea, aceasta fiind singura cale prin care proprietatea Palatului Administrativ se poate reglementa. La ora actuală, imobilul este proprietatea statului român în baza Decretului-Lege nr. 30 din 1990, iar Municipiul Arad este proprietarul aceluiaşi imobil în baza H.G. nr. 976 din 2002, privind atestarea domeniului public al Judeţului şi al Municipiului Arad”, afirmase prefectul.

La câteva ore după anunţ, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a reacţionat într-o conferinţă de presă, acuzând că se încearcă ”naţionalizarea” clădirii.

„Suntem surprinşi de decizia Guvernului de a ne târî în instanţă cu intenţia de a transfera Primăria Municipiului Arad în domeniul public de interes naţional. Pentru noi este un şoc. Această instituţie datează de zeci şi zeci de ani. Totdeauna a fost considerată de cetăţeni simbolul numărul unu al oraşului, iar azi să vii să ceri naţionalizarea acestei clădiri este o decizie şocantă care arată modul în care astăzi se guvernează la Bucureşti”, a declarat Falcă.

La rândul său, viceprimarul Levente Bognar susţine că există documente care atestă faptul că imobilul este proprietatea municipiului Arad.

„În perioada 1996-2000, în calitate de subprefect al judeţului Arad, am lucrat pe legea proprietăţilor publice, Legea 213 din 1998. Acest act normativ  spunea foarte clar care este proprietatea statului, a judeţului şi proprietăţile autorităţilor locale. La poziţia 260 din Cartea Albă, datată 19 septembrie 2002, regăsim  Primăria Municipiului Arad, anul dării în folosinţă 1875, valoare şi scrie Municipiul Arad”, a spus viceprimarul.

Deputatul PNL de Arad Glad Varga a cerut demiterea prefectului, afirmând că acesta ”dă dovadă fie de incompetenţă, fie de rea-credinţă”.

”Dacă Guvernul nu ia măsura demiterii prefectului de Arad înseamnă că se află în spatele acestei acţiuni fără precedent asupra patrimoniului municipalităţii arădene (…) Demersul este nu doar absurd, ci şi profund imoral.
Palatul Administrativ a fost ridicat prin credit municipal şi donaţii din partea locuitorilor oraşului. Palatul Administrativ a fost şi este al arădenilor. Demersul prefectului este un atentat la simbolul oraşului, la patrimoniul arădenilor. Este o tentativă de jaf fără scrupule care trebuie sancţionată”, afirmase Varga.

Palatul Administrativ este una dintre cele mai reprezentative clădiri ale oraşului, având o arhitectură eclectică. Este monument istoric şi a fost construit între anii 1872 – ­1875, din fonduri exclusiv locale – în mare parte donaţii ale arădenilor, pentru a găzdui primăria oraşului.

Imobilul ocupă un teren de 4.320 metri pătraţi situat la Kilometrul Zero şi are aproximativ o sută de încăperi.

După 1990, municipalitatea a cheltuit mai multe milioane de euro pentru lucrări de restaurare şi modernizare a imobilului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.