Prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea a transmis, luni, că testarea copiilor cu teste rapide din salivă făcută de părinţi la domiciliu ar putea afecta serios eficienţa acestui demers finanţat din fonduri publice. Oficialul consideră că preşcolarii şi şcolarii din clasele primare ar putea fi testaţi la domiciliu, dar cei de gimnaziu şi liceu ar trebui să fie testaţi într-un mediu mai riguros.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În legătură cu testarea de către părinţi a copiilor, eu am rezerve serioase şi mă tem că în stilul nostru balcanic eficienţa acestui proiect şi a acestei cheltuieli uriaşe va fi destul de mult diminuată, dacă aceste teste se vor face doar acasă. Eu cred că ar trebui să se găsească o modalitate pentru ca elevii să fie testaţi într-un mediu mai riguros. Dacă la cei mici de grădiniţă şi de clasele 0-IV testarea s-ar putea face acasă, măcar pentru cei din clasele V-XII să se facă mai riguros. Mă tem că părinţii vor lăsa testarea exclusiv pe mana copiilor şi de aici toate vulnerabilităţile acestui demers", a declarat prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.

La Buzău, Prefectura a solicitat şcolilor postliceale cu profil sanitar să se implice în testarea elevilor din şcoli, prin elevii din anii terminali ai acestor instituţii. Mai mult a fost semnat un angajament scris în acest sens, însă demersul nu se poate pune în practică din cauza unei sintagme prevăzute în Ordinul de Ministru care reglementează condiţiile în care se face testarea rapidă a elevilor.

”Testarea în şcoli de către elevii din anii terminali a şcolilor postliceale sanitare nu se va putea realiza, întrucât ordinul de ministru prevede că persoanele implicate în testarea elevilor se va face de către personal <<din cadrul instituţiei>>„. La ultima videoconferinţă eu am solicitat domnului ministru al Sănătăţii să se elimine această sintagmă din cadrul Ordinului de ministru pentru ca fiecare comunitate să îşi poată lua deciziile local, în funcţie de priorităţile şi angajamentele din fiecare judeţ. La Buzău avem angajamentul scris din partea a 6 şcoli postliceale sanitare de a participa la această testare în şcoli cu cursanţi din anii terminali", a mai spus Daniel Ţiclea.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, a postat, luni, pe contul său de Facebook un scurt film, al cărui protagonist este, alături de un elev, arătând cum se utilizează testele de salivă pentru COVID-19 care vor fi introduse de joi în şcoli.

De asemenea, el a anunţat că profesorii care se implică în asamblarea testelor pe bază de salivă pentru elevi - în condiţiile în care acesteea au fost distribuite cu componentele separate - vor primi zile de concediu, precizând că acesta este un efort pe care îl apreciază şi care este realizat în interesul siguranţei sanitare în şcoli.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.