Procurorii prahoveni anchetează mai multe persoane fizice şi persoane juridice suspectate că au pus la punct o reţea ilegală care se ocupa de ridicarea şi depozitarea deşeurilor pe platforma unei foste balastiere, în comuna Târgşoru Vechi, situată în apropierea municipiului Ploieşti. Procurorii vorbesc despre „persoane cu influenţă” care făceau parte din respectiva grupare dar şi despre „o cantitate exorbitantă” de gunoi nesortat şi netratat depozitată pe o sută de mii de metri pătraţi de teren.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dosarul a fost deschis în cursul acestui an de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti şi are în vedere activitatea unor persoane juridice şi persoane fizice implicate în procesul de colectare, transport, tratare, valorificare şi depozitare de deşeuri în afara cadrului legal. Conform procurorilor, cauza a fost constituită ca urmare a mai multor constatări ale Poliţiei, Gărzii de Mediu şi Agenţiei de Protecţia Mediului, în perioada 21.07.2023-19.10.2023.
„În cadrul cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că mai multe persoane cu influenţă, inculpate în prezenta cauză, au conceput un plan infracţional complex în care au implicat mai multe persoane juridice şi fizice, cu sprijinul cărora au creat un circuit ilicit al deşeurilor menajere, cu scopul de a eluda costurile aferente activităţilor legale de prelucrare a deşeurilor şi de a obţine sume importante de bani. În urmărirea scopului propus, inculpaţii au adus atingeri grave mediului înconjurător şi au pus în pericol sănătatea publică, producând consecinţe pe termen scurt, mediu şi lung a căror remediere este improbabilă sau, în cel mai bun caz, presupune acţiuni ample şi costuri impresionante ale statului şi organelor abilitate, provocând totodată îngrijorarea şi indignarea opiniei publice. În concret, inculpaţii, prin acţiuni succesive şi interconectate referitoare la manipularea deşeurilor, au reuşit să depoziteze şi să îngroape pe un teren extravilan din apropierea localităţii Târgşoru Vechi, unde se afla o fostă exploatare de agregate minerale (balastieră) dispusă pe o suprafaţă de circa 100.000 mp, o cantitate exorbitantă de deşeuri neprelucrate (nesortate şi netratate), deşi nu erau îndeplinite condiţiile tehnice şi legale de autorizare a unor astfel de activităţi şi în lipsa unor astfel de autorizări. Prin depozitarea şi îngroparea deşeurilor pe acest teren, aflat în proximitatea zonelor locuite ale localităţii Târgşoru Vechi, s-au creat premisele unei vulnerabilităţi reale în domeniul mediului şi al aerului şi implicit al sănătăţii populaţiei”, se arată într-un comunicat dat publicităţii joi de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti.
Pe parcursul anchetei, procurorii au identificat două societăţi comerciale care au fost implicate în procesul de colectare, transport, tratare, valorificare şi depozitare de deşeuri în afara cadrului legal. Una dintre acestea, prin administrator, se ocupa de colectarea, transportul, tratarea şi valorificarea deşeurilor, iar cealaltă, prin prin administrator în fapt şi administrator în drept, se ocupa de operaţiunile de depozitare şi îngropare a deşeurilor în fosta balastieră din zona localităţii Târgşoru Vechi.
„În activitatea infracţională, cele două societăţi şi administratorii acestora s-au folosit de angajaţii societăţilor (şoferi, excavatorist, agenţi de pază), coinculpaţi în cauză, care, cunoscând natura activităţilor desfăşurate, au fost implicaţi în mod direct în activităţile de transport, depozitare şi îngropare a deşeurilor”; precizează sursa citată. 
În total, în anchetă sunt vizate 14 persoane, iar miercuri şi joi 12 dintre acestea au fost reţinute.
Patru dintre inculpaţi vor fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, alţi opt fiind plasaţi sub control judiciar.
„Din cercetările efectuate, a rezultat că persoanele cercetate au întreprins în perioada de referinţă acţiuni ce se circumscriu elementelor materiale ale infracţiunilor de de colectare, transport sau valorificare de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu”, prev. de art. 66 alin. 1 lit. b din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor, „îngropare a deşeurilor” prev. de art. 66 alin. 1 lit. f din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal, respectiv „eliminare, deţinere, păstrare a deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, prev. de art. 66 alin. 1 lit. g din Ordonanţă de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor”; mai transmit procurorii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.