Numărul angajaţilor din sistemul de învăţământ din Prahova care au cerut pensionarea la sfârşitul anului şcolar 2020-2021 este cu aproximativ 30% mai mare faţă de alţi ani, fenomenul fiind, conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, şi o consecinţă a pandemiei de COVID-19. Spre deosebire de alţi ani, când puţini dascăli cereau pensionarea anticipată, anul acesta zeci de profesori au recurs la această posibilitate prevăzută de lege.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Numărul de profesori care s-au pensionat - sunt trei forme de pensionare: pensionarea la limită de vârstă, pensionarea anticipată şi pensionarea anticipată parţială - a fost în anul acesta, la sfârşitul anului şcolar 2020-2021, mai mare. Avem undeva la vreo 300 de persoane pensionate. Mult faţă de alţi ani, cu 30% mai mult. Dacă eram undeva la 180-190 anual, de data aceasta... mulţi. Adică, pensionarea anticipată, care era o raritate - unu, doi - şi nu mai zic de pensionarea anticipată parţială, care presupune o diminuare a pensiei, e vorba de la 0,05% din pensie pentru fiecare lună până la vârsta de pensionare, deja avem în jur de 20 de persoane pe pensionarea anticipată şi vreo 20 pe pensionarea anticipată parţială. Adică, pandemia asta a avut efecte şi în acest plan. A mai fost ceva cu pensionarea, de ce s-a stimulat pensionarea. S-a tot vorbit despre o pensie mai bună, nu ştiu cum era calculat punctul de pensie, nu e treaba noastră, este a Casei de Pensii şi au zis: acuma este momentul să obţinem o pensie mai bună”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Tudor Iancu, inspector şcolar pentru managementul resurselor umane în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova. 
 
În judeţul Prahova funcţionează 632 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri ale acestora, iar luni aproximativ 102.000 elevi şi preşcolari vor merge la şcoală sau grădiniţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.