Portalul "Inspectorul Pădurii" a înregistrat, de la lansarea sa, în decembrie 2016, aproape 6.000 de alarme forestiere, anunţă, joi, Ministerul Apelor şi Pădurilor, precizând că au fost verificate până acum 3.249 de alarme, dintre care 3.058 nu s-au confirmat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la data punerii sale în funcţiune şi până în prezent, portalul "Inspectorul Pădurii" a înregistrat 5.815 alarme forestiere, arată Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP).

"Acestea reprezintă modificări în coronamentul arborilor, identificate prin imagini satelitare, care ar putea reprezenta tăieri de pădure. Toate alarmele forestiere sunt publice, ele fiind marcate pe harta din portal cu culoarea roşie. Reamintim că portalul nu poate face încă diferenţa între exploatările legale de masă lemnoasă şi cele ilegale. Acest lucru va putea fi posibil doar după introducerea în baza de date a amenajamentelor silvice şi a actelor de punere în valoare în format electronic. Acest proces a demarat deja, însă este unul de durată, ce se va întinde pe o perioadă de cel puţin un an, fiind vorba de marcarea efectivă în teren a fiecărei exploatări forestiere", spun reprezentanţii MAP.

Ei menţionează că lucrătorii Gărzilor Forestiere au verificat, până acum, 3.249 de astfel de alarme forestiere.

"Dintre acestea, 3.058 de alarme nu s-au confirmat, constatându-se că reprezentau fie exploatări forestiere legale, doborâturi de vânt sau erori de sistem. 191 de alarme se află în analiză, iar restul de 2.566 alarme din totalul de 5.815 vor fi verificate în perioada următoare. Absolut toate alarmele forestiere, cele existente sau cele care vor apărea în viitor, vor fi verificate în teren de personal specializat", mai arată Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Reprezentanţii MAP menţionează că, începând de joi, specialiştii care administrează portalul www.inspectorulpadurii.ro vor modifica starea tuturor alarmelor forestiere verificate şi neconfirmate, acestea urmând să apară pe hartă cu culoarea albastră.

"Alarmele «albastre» se vor regăsi, în continuare, pentru o perioadă de 30 de zile, după această perioadă urmând să fie şterse de pe harta din portal", precizează MAP, adăugând că platforma va beneficia şi de alte îmbunătăţiri în cursul acestui an.

Miinistrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, a declarat că atât aplicaţia mobilă cât şi portalul web "Inspectorul Pădurii" şi-au dovedit utilitatea, deşi sunt încă în variantă de testare.

„Pachetul Inspectorul Pădurii, atât aplicaţia mobilă cât şi portalul web, reprezintă instrumente esenţiale în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure. Chiar dacă sistemele se află încă în variantă de testare, ele şi-au dovedit deja utilitatea. Acest exerciţiu de transparenţă unic în Europa şi în lume trebuie să continue şi să fie îmbunătăţit; tocmai de aceea specialiştii noştri lucrează pentru a introduce noi parametri, care vor creşte acurateţea şi eficienţa sistemelor informatice de urmărire a trasabilităţii lemnului”, a spus ministrul Apelor şi Pădurilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.