Poliţiştii din Caraş Severin au anunţat că au montat primele două dispozitive de supraveghere electronică, iar unul dintre cei monitorizaţi este acuzat că şi-a agresat fiica de 10 ani, lovind-o cu palma peste faţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Primele două dispozitive de supraveghere electronică au fost montate săptămâna aceasta de poliţiştii cărăşeni, în două cauze în care se efectuează cercetări pentru violenţă în familie”, a transmis IPJ Caraş Severin. 
Astfel, poliţiştii din Oţelu Roşu au fost sesizaţi prin apel 112 de către o femeie despre faptul că fostul soţ a intrat peste ea în locuinţă, a agresat-o fizic pe fiica lor şi i-a luat telefonul mobil. 
“Din verificările efectuate de poliţişti s-a stabilit că bărbatul de 56 de ani, ar fi lovit-o cu palma peste faţă pe fiica sa de 10 ani, în locuinţa acestora, luându-i telefonul mobil pentru a nu mai putea accesa o platformă de socializare”, au precizat poliţiştii, care au adăugat că fata nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. 
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru violenţă în familie şi furt şi a fost emis un ordin de protecţie provizoriu pentru cinci zile, iar bărbatului i-a fost montat un dispozitiv electronic de supraveghere electronică, la solicitarea fostei soţii. 
De asemenea, Judecătoria Caransebeş a emis joi, un ordin de protecţie pentru o perioadă de şase luni, prin care au fost dispuse o serie de măsuri faţă de un bărbat de 51 de ani, din Caransebeş, cercetat pentru violenţă în familie. 
Bărbatul a fost obligat ca începând de vineri, să poarte permanent un dispozitiv de supraveghere electronică, care a fost montat de poliţişti de la Poliţia Municipiului Caransebeş.
De la 1 ianuarie 2024, sistemul informatic de monitorizare electronică a fost extins în 20 de judeţe, după ce, într-o primă etapă, de la 1 octombrie 2022, sistemul a fost operaţiinalizat în Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea.
”Începând de la 1 ianuarie 2024, 20 de judeţe vor intra în etapa a doua de implementare a Sistemului Electronic de Monitorizare Electronică. Astfel, sistemul va fi operaţionalizat în Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea. Pentru punerea în aplicare a prevederilor legale, au fost achiziţionate 2.400 de kituri de monitorizare”, anunţa, la începutul anului, Poliţia Română.
Potrivit Poliţiei, utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecţia integrităţii fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu şi a supravegherii la distanţă.

”Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenţie umană, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora şi în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea. Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli şi proceduri de monitorizare, alertare şi intervenţie, prin partajarea informaţiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive, prin eliminarea intervenţiei umane, acolo unde este posibil, şi înlocuirea acesteia cu reguli obiective”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit poliţiştilor, după introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei şi transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenţie, către dispeceratul S.I.M.E. şi S.N.U.A.U. 112 şi astfel, către cel mai apropiat organ de ordine publică, pentru intervenţie.

Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, al aplicării ordinului european de protecţie, control judiciar şi control judiciar pe cauţiune, executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanţă, este alcătuit dintr-o componentă de tip brăţară, care va fi ataşată la glezna sau, prin excepţie, la braţul persoanei.

Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depăşire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului şi altele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.