Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a IGPR a coordonat o acţiune naţională, pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor. Astfel, peste 1,3 milioane de kilograme de substanţe şi deşeuri periculoase au fost confiscate de poliţişti în intervalul 21 februarie - 21 aprilie, fiind date amenzi de peste 400.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin urmare, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase şi specialiştii din cadrul oficiilor fitosanitare judeţene au verificat 4.298 de operatori economici înregistraţi/autorizaţi, care desfăşoară operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor şi 1.367 de persoane fizice şi juridice care efectuau operaţiuni cu acest tip de produse, arată comunicatul de presă al Poliţiei Române.

De asemenea, au fost constatate 278 de fapte de natură penală, dintre care 193 de infracţiuni prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005, privind protecţia mediului, 52 de infracţiuni la O.U.G. 92/2021 privind regimul deşeurilor, 19 infracţiuni sancţionate de articolul 359 din Codul Penal, privind traficul de produse sau substanţe toxice, precum şi 14 infracţiuni la alte acte normative.

Totodată, poliţiştii au indisponibilizat, în vederea confiscării sau neutralizării, după caz, 1.133.755 de kilograme şi 13.355 de litri de substanţe şi deşeuri periculoase şi 1.864 de kilograme şi 110.310 litri de produse de protecţie a plantelor cu termen de valabilitate depăşit.

Poliţiştii au aplicat şi 122 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 412.350 de lei.

Astfel, în 10 martie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad au identificat un bărbat, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, cu punctul de lucru în municipiul Arad, judeţul Arad. Acesta nu a asigurat depozitul în care erau păstrate şi depozitate produse de protecţie a plantelor, conform legii, o parte din produse fiind depozitate în afara depozitului, într-un spaţiu unde aveau acces persoane neautorizate. În acest caz a fost întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate. Totodată, în urma controlului, la punctul de lucru, au fost indisponibilizaţi 9.140 de litri şi 3.585 de kilograme de produse pentru protecţie a plantelor, susceptibile a fi contrafăcute. Produsele respective erau provenite din China şi urmau a fi comercializate în Italia, de către reprezentanţii societăţii.

În 14 martie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Teleorman au efectuat verificări, în localitatea Peretu, judeţul Teleorman, la o societate comercială, despre care existau date şi informaţii, cu privire la comercializarea produselor de protecţie a plantelor, fără drept. În urma controlului, au fost descoperiţi 12 litri şi 30 de kilograme de produse pentru protecţia plantelor, având termenul de valabilitate expirat, iar unele produse nefiind etichete în limba romană, urmând a fi comercializate online, pe o platformă, societatea nefiind autorizată pentru această operaţiune. În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că persoana ce comercializa produsele enumerate anterior nu deţinea documente privind provenienţa acestora. Totodată, a fost descoperit un recipient din metal, cu greutatea înscrisă pe etichetă, de 1,5 kilograme, despre care exista bănuiala că ar fi pastile de gazat, utilizate pentru cereale, acestea făcând parte din categoriile T (Toxice) şi T+ (Foarte Toxice). Produsele au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de traficul de produse sau substanţe toxice şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.

La data de 16 martie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş au efectuat verificări, pe linia substanţelor şi produselor pentru protecţia plantelor, în localitatea Chevereşu Mare, judeţul Timiş, la o locaţie aparţinând unui bărbat. În urma controlului efectuat, în faţa imobilului, au fost descoperite 21.000 de kilograme de azot, amplasate direct pe sol, într-un spaţiu neacoperit, fără a respecta condiţiile legale privind depozitarea îngrăşământului. Cantitatea a fost ridicată, în vederea indisponibilizării. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţia plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.

La data de 21 martie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, împreună cu reprezentanţi ai Oficiului Fitosanitar Constanţa, au efectuat verificări, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale. În urma verificărilor, au fost descoperite produse de protecţia plantelor, deţinute fără drept şi cu termene de valabilitate expirate, respectiv 7 kilograme de produse clasificate ca toxice, deţinute fără autorizaţie, cu termen de garanţie expirat, 1.013 litri şi 101 kilograme de produse, din categoria Xn (nocive) şi Xi (iritante), cu termen de garanţie expirat, devenite deşeuri. Deţinătorul nu a fost autorizat să deţină sau să utilizeze substanţe de protecţie a plantelor clasificate ca toxice, fapt pentru care, produsele de protecţie a plantelor din categoria foarte toxică (T+) au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, celelalte produse fiind lăsate în custodia persoanei controlate, cu obligaţia de a le preda unui operator de servicii de tratare a deşeurilor periculoase. S-a întocmit dosar penal, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice şi neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.

La data de 22 martie a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au efectuat verificări, la punctul de lucru al unei societăţi, din judeţul Buzău. În urma verificărilor, doi bărbaţi, angajaţi în cadrul societăţii, au fost prinşi în flagrant delict, în timp ce incendiau mai mulţi saci din material plastic şi alte materiale din plastic. În cauză a fost întocmit dosar penal, pentru săvârşirea infracţiunilor de incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor care au devenit deşeuri.

La data de 11 aprilie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi au efectuat un control pe linia respectării regimului produselor de protecţia plantelor, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, din comuna Braniştea, judeţul Galaţi. În urma controlului, s-a constatat faptul că societatea deţinea, într-un spaţiu de depozitare, 1 kilogram de insecticid, clasificat foarte toxic şi 45 de litri de produse pentru protecţie a plantelor, cu termenul de valabilitate depăşit, faţă de care nu a fost luată măsura neutralizării. Totodată, s-a constatat că, în curtea punctului de lucru, erau depozitate, în condiţii improprii, 48.000 de kilograme de îngrăşăminte chimice. Produsele au fost ridicate şi indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, iar pentru 48.000 de kilograme de îngrăşăminte chimice s-a dispus depozitarea acestora, în spaţii protejate. Faţă de administratorul societăţii, se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de produse ori substanţe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri şi nerespectarea obligaţiilor de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţia plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate.

De asemenea, în 20 aprilie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa au efectuat verificări pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională, la regimul produselor de protecţie a plantelor şi îngrăşămintelor chimice. În urma verificărilor efectuate, la punctul de lucru al unei societăţi, din comuna Cosâmbeşti, judeţul Ialomiţa, au fost descoperite 27.600 de kilograme de îngrăşământ chimic complex, depozitate în mod necorespunzător, fără a fi respectate prevederile actelor normative în vigoare, numai ambalate şi în locuri protejate. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.

Tot în 20 aprilie, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa – Năsăud au efectuat verificări, la punctul de lucru al unei societăţi din judeţul Bistriţa – Năsăud. În urma verificărilor, au fost descoperite 40.000 de kilograme de îngrăşământ chimic complex, care nu au fost depozitate corespunzător, conform normelor legale privind protecţia mediului, o parte dintre acestea fiind depozitate pe paleţi din lemn, amplasate pe sol în aer liber. În cauză, s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate. Totodată, au fost ridicate 40.000 de kilograme de îngrăşământ chimic complex.

La aceeaşi dată, în urma unui control efectuat la un bărbat, din localitatea Ocniţa, poliţiştii au descoperit 2.400 de kilograme de îngrăşământ chimic azot, prevăzut ca şi precursor de exploziv restricţionat, fără să deţină documente de provenienţă şi care nu a fost depozitat conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, au fost descoperite 12.000 de kilograme de îngrăşământ chimic complex, nedepozitate corespunzător, o parte din saci fiind depozitaţi pe paleţi din lemn, amplasaţi pe sol.

Cele 2.400 de kilograme de îngrăşământ chimic azot şi 12.000 de kilograme de îngrăşământ chimic complex au fost ridicate, în cauză fiind întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricţionaţi, nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.