Primarul general Gabriela Firea respinge acuzaţiile formulate de ministrul Mediului şi consideră că aceasta a avut o reacţie emoţională şi pripită, iar „agitaţia” provocată de declaraţiile potrivit cărora edilul Capitalei nu ar fi interesat de rezolvarea problemelor de mediu ar putea fi interpretate ca o dorinţă a ministrului Cristiana Paşca Palmer „de a ieşi în evidenţă în perspectiva campaniei electorale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Precizările au fost transmise de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) după ce ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a declarat, la TVR, că Bucureştiul are probleme serioase de mediu, fiind într-o procedură de pre-infringement cu Comisia Europeană, din cauza calităţii aerului. Palmer a spus că a încercat să-i transmită primarului Capitalei că trebuie să pună, de urgenţă, în aplicare un plan integrat de management al calităţii aerului, dar Gabriela Firea nu ar fi venit la întâlnirea pe care o stabilise cu ministrul Mediului.

„Primarul General, Gabriela Firea, respinge acuzaţiile formulate de ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, potrivit cărora nu a venit la întâlnirea programată cu domnia sa, precum şi speculaţiile că edilul-şef al Capitalei evită un dialog pe problemele grave de mediu şi poluare cu care se confruntă Bucureştiul”, arată municipalitatea.

Potrivit Primăriei Capitalei, au existat mai multe încercări de realizare a întâlnirii dintre ministrul Mediului şi primarul general, „care nu au avut succes din cauza programului ambelor părţi”.

„După cum se ştie, în ultima săptămână, programul Primarului General a fost dedicat rezolvării situaţiei generate de conflictul ELCEN-RADET, în ziua stabilită pentru întâlnirea cu ministrul Mediului, 13 septembrie 2016, desfăşurându-se la sediul Primăriei mai multe întâlniri pe această temă arzătoare. De aceea, încă din data de 12 septembrie, Primarul General a adresat tuturor celor cu care urma să se întâlnească în ziua respectivă rugămintea de a veni la sediul Primăriei, inclusiv doamnei ministru Palmer. Rugămintea a fost refuzată categoric”, a precizat sursa citată.

Municipalitatea a adăugat că, după „refuzul categoric” al ministrului Mediului ca întâlnirea să aibă loc la Primărie, Serviciul de Protocol a adresat o nouă invitaţie ministrului, pentru 20 septembrie, la care încă se aşteaptă răspuns.

„În aceste condiţii, toată agitaţia provocată în presă de declaraţiile ministrului Mediului poate fi lesne interpretată ca o dorinţă a doamnei ministru de a ieşi în evidenţă în perspectiva campaniei electorale şi a de a atrage criticile asupra Primarului General, Gabriela Firea, care nu ar fi interesat de rezolvarea problemelor de mediu”, arată municipalitatea.

În ceea ce priveşte problema lipsei pistelor de biciclete în Bucureşti, respectiv afirmaţiile ministrului Cristiana Paşca Palmer potrivit cărora Primăria Capitalei nu a cheltuit niciun ban din suma de 10 milioane euro alocată de ministerul Mediului în 2014, municipalitatea precizează că Gabriela Firea este primar al Capitalei din iunie 2016.

„Aşa cum spune chiar ministrul Mediului, banii nu au fost cheltuiţi de doi ani, timp în care nici unul dintre cei care au ocupat funcţia de Primar General nu a fost întrebat despre soarta acestora. În aproximativ trei luni, Primarul General a demarat proiectul realizării pistelor de biciclete, care se află în acest moment în desfăşurare”, a precizat municipalitatea.

Legat de calitatea aerului din Bucureşti, respectiv depăşirile înregistrate pentru mai mulţi poluanţi, municipalitatea arată că, în 2014, Direcţia de Mediu din Primăria Capitalei a derulat Studiul privind identificarea şi propunerea de măsuri de reducere a emisiilor de poluanţi în aer, pe baza căruia se întocmesc Planurile de Calitate a Aerului pentru Municipiul Bucureşti. Studiul a fost finalizat înaintea apariţiei metodologiei de elaborare a planurilor.

„Măsurile propuse prin Studiul de calitatea aerului au făcut obiectul prezentării ca exemplu de bună practică în cadrul întâlnirilor pe care le-au avut reprezentanţii Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor cu autorităţile locale din ţară. Planurile de Calitate a Aerului nu puteau fi întocmite fără metodologia de elaborare a acestora, metodologie care a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului României nr. 257/ 15.04.2015 şi fără a cunoaşte încadrarea Municipiului Bucureşti în tipul regimul de gestionare a poluanţilor. Încadrarea pe tip de regim de gestionare a poluanţilor pentru Municipiul Bucureşti a fost comunicată de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului în data de 23.09.2015, în baza Ordinului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr.1206/2015 pentru aprobarea listelor cu unităţile administrativ-teritoriale întocmite în urma încadrării în regimuri de gestionare a ariilor din zonele şi aglomerările prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului, publicat în Monitorul Oficial nr.682/08.09.2015”, a precizat municipalitatea.

Comisia Tehnică pentru elaborarea planurilor de calitate a aerului în Bucureşti a fost constituită, în baza prevederilor Metodologiei, în 6 octombrie 2015, iar de atunci au avut loc mai multe întâlniri, pe grupuri de lucru. Municipalitatea a precizat că acţiunile propuse prin Planurile de calitate a aerului vor fi publicate pe site-ul PMB, la secţiunea Servicii/Mediu,subsecţiunea Planuri de calitate a aerului în municipiul Bucureşti, în vederea consultării opiniei publice până la finalul lunii septembrie 2016.

Avizarea Planurilor de calitate a aerului se face în baza criteriilor primite de Primărie în august 2016 de la  Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti, care au necesitat clarificări privind unele noţiuni, primite la finalul lunii de la ANPM, toate ducând la decalarea termenului prevăzut iniţial de Primăria Capitalei, a explicat municipalitatea.

„Reacţia emoţională şi pripită a doamnei ministru nu se justifică şi dă dovada personalizării unei relaţii interinstituţionale care trebuie să fie profesionistă şi în interesul cetăţenilor”, susţine municipalitatea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.