Peste 700 de militari, 40 de mijloace tehnice, elicoptere, Detaşamentul de cavalerie şi Detaşamentul de Gardă de Onoare al Jandarmeriei Române participă, sâmbătă, la manifestările dedicate Centenarului Timişoarei când trupele române, conduse de Virgil Economu, au intrat în Timişoara şi au instaurat administraţia românească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Timişoara, sâmbătă, în 3 iunie, la Timişoara vor fi sărbătoriţi cei 100 de ani de la intrarea trupelor armatei române în Timişoara, mai momentul va fi reconstituit.

”Cel mai important eveniment aniversar  pe care Timişoara îl trăieşte în acest an este pe cale să se împlinească. Sâmbătă, 3 august, vom sărbători împreună 100 de ani de la intrarea trupelor armatei române conduse de către colonelul Virgil Economu în Timişoara, un moment unic care va fi reconstituit începând cu ora 10.00 în Piaţa Unirii din Timişoara. Reconstituirea va fi urmată de o defilare cu tehnică militară şi personal, ce se va derula pe Bulevardul Republicii, între pasajul Jiul şi Catedrala Mitropolitană”, se arată în comunicat.

Aceste momente festive se vor desfăşura cu sprijinului acordat Primăriei Timişoara de către partenerii acestui proiect: Ministerul Apărării Naţionale, Instituţia Prefectului Timiş, Detaşamentul Brigăzii 18 Cercetare- Supraveghere ‘’ Decebal ”, Escadrila 712 Elicoptere Giarmata, Gruparea Mobilă de Jandarmi, Inspectoratul de Jandarmi Timiş, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenţă Timiş, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Penitenciarul Timişoara, Mitroplia Banatului, Asociaţia Eugeniu de Savoya,  Teatrul Naţional Timişoara.

Va participa Detaşamentului de Cavalerie şi a  Gărzii de Onoare ale Jandarmeriei Române, care vor veni de la Bucureşti, dar şi a militarilor Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere “Decebal” aparţinând unităţilor din Bucureşti, Brad şi Timişoara. De asemenea, peste 40 de mijloace tehnice vor putea fi văzute în cadrul defilării de pe Bulevardul Republicii, iar 3 elicoptere vor survola spaţiul aerian.

În cadrul momentului de reconstituire din Piaţa Unirii vor participa peste 60 de militari şi 6 călăreţi, îmbrăcaţi în ţinute militare specifice acelor timpuri.

Actorii Teatrului Naţional din Timişoara, în frunte cu directorul adjunct Ion Rizea, vor da viaţă personajelor vremii: prefect Aurel Cosma, protopop Ioan Oprea, primar Josef Geml, vice- prefect Ferenczy, protopopul sârb Novacovici, reprezentantul svabilor Karl Moller, reprezentantul maghiarilor Albert Marton. Textele au fost culese din ziarul Dacia, ediţia din 4 august 1939.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.