Peste 500.000 de români poartă numele de Vasile sau derivate ale acestuia, Sfântul Vasile fiind sărbătorit în prima zi a anului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform datelor oficiale, 513.186 de români îşi sărbătoresc ziiua onomastică la 1 ianuarie, cei mai numeroşi fiind cei care poartă numele Vasile - 413.983 şi Vasilica - 74.967.

Mai sunt întâlnite numele de Sică, Sile, Silică, Vasi, Vasilică, iar în cazul femeilor, cele de Sica, Silica, Vasi, Vasila, Vasilca.

Anul începe cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini, considerat „păzitor de duhuri rele”.

În ziua de Sfântul Vasile cel Mare, tradiţia spune este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Tradiţia populară mai spune că ai noroc dacă prima persoană care intră în casă pe 1 ianuarie este bărbat.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.