Peste 25.000 de porci vor fi sacrificaţi, după ce, în ferma Smithfield din judeţul Timiş a fost depistată pestă porcină africană. Urmează ca porcii să fie incineraţi sau îngropaţi pe terenul fermei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş, Flavius Nicoară, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că au fost aprobate două metode de exterminare a porcilor din fermă. 
 
”Vor fi sacrificaţi 25.021 de porci de la acea fermă. S-au aprobat două metode de asanare, prin incinerare cu incineratoare  mobile pe care le deţine firma şi prin îngropare, în apropierea fermei”, a declarat Flavius Nicoară.
 
Porcii vor fi sacrificaţi joi.
 
Deocamdată, nu se cunoaşte care este pierderea pe care o are societatea în urma apariţiei pestei porcine, o comisie de anchetă urmează să stabilească exact prejudiciul.
 
Noi cazuri de pestă porcină au fost depistate în judeţul Timiş. Potrivit Prefecturii Timiş, urmează ca animalele să fie sacrificate.
 
Zona afectată este pe o distanţă a 13 kilometri şi cuprinde: localitatea Berecuţa şi  exploataţia comercială suine – fermă Gătaia 2 aparţinând SC Smithfield România SRL. Zona de supraveghere (3-10 km) cuprinde localităţile: Opatiţa, Birda, Sculia, Gătaia, Şemlacu Mare, Şemlacu Mic, Butin, Percosova, Roviniţa Mică, Breştea, Roviniţa Mare, Sîngeorge, din judeţul Timiş şi localitatea Măureni, din judeţul Caraş-Severin şi exploataţiile comerciale suine – fermă Gătaia şi fermă Birda, aparţinând SC Smithfield România SRL.
 
Virusul a fost confirmat şi într-o gospodărie din localitatea Honorici. În acest caz a fost stabilită zona afectată pe o rază de 13 kilometri. Astfel, zona de protecţie (0-3 km) cuprinde localităţile Honrici, Pini, Victor Vlad Delamarina. Zona de supraveghere (3-10 km) cuprinde localităţile Lugoj, Tapia, Lugojel, Măguri, Găvojdia, Olosag, Ştiuca, Pădureni, Dragomireşti, Vişag, Pietroasa Mare, Hodoş, Herendesti.
 
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.