Peste 100 de persoane, susţinători ai proiectului de conservare a zonei Roşia Montană, s-au adunat vineri seară în Piaţa Victoriei pentru a protesta după cepremierul Mihai Tudose a susţinut că se va încerca retragerea candidaturii Roşiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii dintre protestatari ţin fiecare câte o literă formând cuvântul "demisia".

În piaţă a fost adusă şi o figurină mare în formă de liberulă, cu chipul premierului Mihai Tudose. Unii dintre participanţi poartă afişe ale campaniei "Salvaţi Roşia Montană".

Chemarea la miting a fost lansată după ce premierul Mihai Tudose a declarat că nu crede că statul român va pierde în procesul cu Gabriel Resources, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatării aurifere de la Roşia Montană, şi a acuzat Guvernul Cioloş că în ultimele zile de mandat a înaintat actele necesare către UNESCO pentru a declara toată zona arie protejată natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatări de zăcâminte acolo în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejată natural.

Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

"La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 ieşim din nou în stradă pentru a protesta ferm împotriva încercării guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obţinut în toţi aceşti ani, pentru Roşia Montană şi în lupta împotriva corupţiei", se arăta într-un comunicat al Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Reprezentanţii campaniei spuneau că un eventual compromis cu Gabriel Resources ar da undă verde acestui proiect declarat ilegal de instanţe şi de legislaţia curentă.

Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

"Declaraţia premierului Tudose de marţi, 29 august, confirmă faptul că se va încerca retragerea nominalizării Roşiei Montane pentru lista UNESCO. Acesta ar fi un pas absolut necesar pentru stingerea litigiului cu Gabriel Resources", adăugau reprezentanţii ONG-ului.

Aceştia consideră că afirmaţiile premierului au fost făcute în contextul în care, în septembrie, la Tribunalul de la Washington va fi publicată plângerea integrală a companiei miniere împotriva statului român.

"În acest memoriu se vor regăsi toate motivele pentru care firma canadiană cere despăgubiri. Publicarea se va realiza doar dacă nu se ajunge la un compromis între statul român şi Gabriel Resources", adăuga Salvaţi Roşia Montană.

Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Susţinătorii conservării zonei subliniază că nu vor renunţa la a proteja Roşia Montană.

“Declaraţiile recente din presă au menirea de a distrage atenţia publică de la adevăraţii vinovaţi pentru situaţia Roşiei Montane, adevăraţii vinovaţi din cauza cărora RMGC pretinde azi miliarde de dolari de la români. Nu vom ceda Roşia Montană şi nu vom închide ochii la corupţia şi ilegalităţile care au caracterizat această afacere cu iz penal timp de 20 de ani”, a comentat Roxana Pencea Brădăţan din partea Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, Eugen David, critica, la rândul său, poziţia premierului Mihai Tudose faţă de acest proiect: “Îi transmit şi lui Tudose ce i-am zis şi lui Ponta, Băsescu, Tăriceanu şi cine a mai vrut dinadins să ne distrugă comunitatea: noi nu vom pleca din casele şi de pe terenurile noastre pentru a face loc cianurii şi îmbogăţirii voastre!”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.