Poliţiştii au întocmit, în primele patru luni ale anului, peste 1.200 de dosare penale care vizează achiziţii făcute de către reprezentanţi ai administraţiei publice, peste 160 de persoane fiind cercetate. Prejudiciul recuperat de către poliţişti depăşeşte 9,5 milioane de lei, cel mai mare dosar vizând angajaţi ai Primăriei Eşelniţa, judeţul Mehedinţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de Poliţia Română, în primele patru luni ale anului 2017, pentru combaterea fraudelor specifice achiziţiilor publice în domeniul administraţiei publice, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au desfăşurat 79 de acţiuni. În urma activităţilor, au fost instrumentate 1.222 de dosare penale şi se fac cercetări faţă de 167 de persoane, nouă dintre acestea fiind sub măsuri preventive.

Valoarea totală a prejudiciilor recuperate în această perioadă în cauzele instrumentate de poliţişti a fost de peste 9.520.000 de lei.

Unul dintre dosarele instrumentate îi vizează pe primarul şi pe contabila comunei Eşelniţa, judeţul Mehedinţi, suspectaţi de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare, înşelăciune, fals sub înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012 - 2015, aceştia ar fi făcut decontări ilegale pe baza unor situaţii de lucrări nereale, ar fi schimbat destinaţia fondurilor alocate şi ar fi folosit în interes personal bani din casieria unităţii pentru care fie ar fi prezentat documente justificative false, fie nu ar fi depus niciun document justificativ.

De asemenea, în 2013, ar fi înstrăinat două terenuri aflate în proprietatea instituţiei publice, fără ca în realitate să fi fost plătită contravaloarea acestora şi fără să se opereze tranzacţia în documentele de evidenţă ale instituţiei.

Prejudiciul cauzat instituţiei a fost estimat la 1.500.000 de lei.

În cauză, au fost identificate un imobil şi trei terenuri pentru aplicarea de măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului. Primarul şi contabila au fost plasaţi sub control judiciar, iar pentru alte două persoane s-a instituit obligaţia de a nu exercita anumite funcţii.

De asemenea, măsura controlului judiciar a fost dispusă şi faţă de o altă femeie, bănuită că ar fi fost implicată în activitatea infracţională.

Cercetările sunt continuate în cauză, sub coordonarea unităţilor de parchet de pe lângă Judecătoria Orşova şi de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.