Patruzeci de unităţi de producere, colectare şi procesare a laptelui şi produselor lactate au fost închise definitiv sau temporar pentru nereguli găsite de inspectorii sanitari-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, după controalele făcute în ultimele patru săptămâni, inclusiv la unităţi din cadrul programului "Laptele şi Cornul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Controalele au fost făcute în perioada 22 martie - 18 aprilie, la 322 de ferme, 1.003 exploataţii non-profesionale, 255 de centre de colectare a laptelui, 119 unităţi de procesare autorizate sanitar-veterinar, 253 de unităţi de procesare înregistrate sanitar-veterinar, 105 depozite independente care stochează lapte şi produse lactate în cadrul programului „Laptele şi Cornul”, arată Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

În urma neregulilor găsite la unele dintre unităţile controlate, inspectorii sanitar-veterinari au dat 22 de ordonanţe de suspendare a activităţii şi alte 18 de interzicere a activităţii.

De asemenea, pentru nerespectarea condiţiilor sanitar-veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate au fost date 197 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 138 avertismente şi 59 amenzi în valoare de 131.040 de lei.

Printre neregulile constatate sunt: program de autocontrol incomplet; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; deficienţe privind întreţinerea  spaţiilor şi echipamentelor de lucru; deficienţe privind implementarea şi revizuirea procedurilor bazate pe principiile HACCP; nerespectarea normelor de igienă privind întreţinerea adăposturilor de animale; deficienţe privind întreţinerea  spaţiilor şi echipamentelor de lucru; lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; mijloc de transport lapte neautorizat sanitar-veterinar;  lipsă contract pentru neutralizare SNCU;  lipsă procedura retragere sau rechemare.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.