Patriarhia Română a transmis, marţi, o reacţie cu privire la parteneriatul civil, după ce CEDO a decis că România a încălcat articolul 8 din Convenţie, respectiv dreptul la ”respectarea vieţii private şi de familie”, în cazul cuplurilor de acelaşi sex. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, parteneriatul civil este ”o reală subminare a asumării responsabilităţii integrale a celor doi soţi” şi legalizează concubinajul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Patriarhia Romană, în consonanţă cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum şi legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituţie a căsătoriei, ci şi o reală subminare a asumării responsabilităţii integrale a celor doi soţi, precum şi sursa toxică (dovedită în alte societăţi) a destrămării importanţei şi autorităţii moral formatoare a familiei”, a transmis, marţi, Patriarhia Română, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, în realitate, ”parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei şi al copilului, deservind practic interesul major al acestuia”.

”Cadrul legal care protejează în mod optim «creşterea, educaţia şi instruirea copiilor» este doar familia naturală (art. 48, al. 1 din Constituţia României). Din punct de vedere moral parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei şi un element destructurant al ordinii spirituale şi morale din societate”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit BOR, ”legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea «căsătoriei între persoanele de acelaşi sex», ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această «căsătorie»”.

”Acordarea unui statut legal «cuplurilor» de acelaşi sex, prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi doar o şireată şi favorabilă mişcare politică spre acordarea «dreptului» de a se căsători persoanelor care, prin natura opţiunilor sexuale libere, se situează totuşi în afara raţiunilor şi scopurilor fondatoare ale familiei naturale întemeiate pe căsătorie. Experienţa statelor care au legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex este grăitoare”, a mai transmis Patriarhia Română.

Potrivit instituţiei, ”domeniul dreptului familiei este însă «strâns legat de tradiţiile culturale şi istorice ale fiecărei societăţi şi de concepţiile sale profunde», aşadar niciun text european sau internaţional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de acelaşi sex”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, marţi, că România a încălcat articolului 8 din Convenţie, respectiv dreptul la ”respectarea vieţii private şi de familie”, în cazul cuplurilor de acelaşi sex.

Decizia a fost luată cu cinci voturi la 2, în procesul intentat de Buhuceanu, Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României.

Asociaţia ACCEPT a transmis că este vorba despre o ”hotărâre istorică”, iar ”România trebuie să recunoască şi să protejeze familiile formate din persoane de acelaşi sex”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.