Părintele Tudor Gheorghe de la Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru tineri Sf. Stelian Bucureşti a declarat într-un interviu acordat News.ro că fenomenul consumului de droguri este foarte ridicat acum în România, poate la fel de ridicat ca în perioada când au fost legalizate aşa-numitele etnobotanice, consideră acesta. Părintele de la Spitalul Sfântul Stelian care îi consiliază pe tinerii internaţi, dar şi pe părinţii acestora, trage un semnal de alarmă şi spune că a căzut vârsta de consum aproape de 10, 12 ani. Copiii şi tinerii consumă de cele mai multe ori cocktailuri de substanţe extrem de periculoase, care dau foarte repede dependenţă, a mai spus părintele Tudor Gheorghe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Mărturii ale unor consumatori de droguri: Te duc la ruină. M-am apucat la 15 ani, din cauza anturajului /Îţi iau ce ai mai drag. Regret că am dat în mama/ Cel mai greu a fost când a murit fratele meu, de la droguri/ Mesajul pentru cei tentaţi de droguri

„Suntem într-o perioadă de reflecţie şi de rugăciune, având Canonul cel Mare şi fiind în prima săptămână din postul Paştelui, trebuie să ne rugăm pentru cei aflaţi în suferinţă. Aici, în acest spital, tot ceea ce facem facem pentru bolnavi, care se luptă cu dependenţa. Lupta cu dependenţa reprezintă o cale aproape ascetică pentru că tânărul se luptă să renunţe la consumul de droguri. 

Fenomenul are foarte mari urcuşuri, puţine coborâşuri şi din nou foarte mari urcuşuri. La ora actuală părerea mea este că ne aflăm aproape la fel de sus cum a fost atunci când au fost legalizate aşa-zisele etnobotanice, noi substanţe psihoactive. Consumul a crescut foarte mult, vârsta de debut a consumului a ajuns undeva aproape de 10, 12 ani. 

Nu este doar un consum de canabis, şi chiar şi acel consum de canabis de multe ori este stropit cu noi substanţe psihoactive sau cu ketamină, MDMA, care creează mult mai repede dependenţă. 

Fenomenul este un flagel, este un fenomen în continuă creştere, care nu stagnează în sensul că...părerea mea este că nu poate fi eradicat decât într-o singură situaţie: aceea în care prevenţia va fi atât de mare şi lupta, a tuturor, şi vreau să spun că biserica chiar formează specialişti, consilieri în adicţii, biserici, ong-uri, întreaga societate, crearea de centre regionale cum este acest spital care să vă spun aşa este...o mică oază, este nevoie de mult mai mult şi-n alte zone din ţară şi experienţa noastră de 20 de ani de aici ne face să vedem că acest fenomen poate fi doar tratat”, a explicat părintele Tudor Gheorghe. 

De la curiozitate la modă şi acces facil la droguri. Părintele Tudor Gheorghe spune că principala cauză a consumului ridicat de droguri este accesul foarte uşor la acestea. Părintele, care este şi asistent social, şi terapeut, vorbeşte însă şi despre lipsa afectivităţii din viaţa tinerilor, dar şi despre anumite comportamente din mediul şcolar, printre motivele care îi împing să se drogheze. “Dacă nu punem ceva în sufletul tinerilor, ei găsesc să umple acest gol afectiv chiar şi cu drog”. 

„Vreau să vă spun că, dacă cu ani în urmă curiozitatea reprezenta o cauză, la ora actuală moda este o cauză, mai mult decât atât, eu cred că principala cauză este că se găsesc peste tot şi este prea facil ca să-ţi obţii lucrul acesta. Sunt cauze extrinseci şi cauze intrinseci. Putem spune că afectivitatea, lipsa de afectivitate, lipsa de găsire a unei căi interioare, adolescenţa este vârsta de aur, este vârsta marilor transformări, a marilor căutări, şi dacă aici nu punem ceva în sufletul tinerilor, al copiilor, ei găsesc să umple acest gol afectiv chiar şi cu drog. 

Pe de altă parte, există şi cauze exogene, cum ar fi şcoala, grupul de prieteni, bullyingul, presiunea de peste tot, când am spus moda, aici introduc muzica şi arta şi tot ceea ce e făcut aşa, ca sclipire, pentru că în realitate, dacă noi motivăm adolescentul să-şi găsească preocupări bune, să-şi canalizeze energiile spre lucruri frumoase, această efervescenţă a adolescenţei poate fi...nu stopată, nu trebuie să stopăm adolescenţa, ştiţi cum spune poetul, ”Noi nu vrem să fim geniali, noi vrem să fim trimbulinzi”. 

Eu ştiţi cum spun la acest spital şi când merg la ei? Spun cam aşa: aici este o puşcărie pentru porumbei, sunt gratii. Un porumbel când s-a rătăcit este ţinut o perioadă într-o colivie şi i se taie aripile. Noi tăiem aripa consumului, aripa vechilor obiceiuri, cam asta este detoxul, este tăierea aripilor, după care urmează în detox partea de vindecare care cu rugăciune, cu terapie, cu medicamente, cu terapie de grup, cu consiliere socială, duhovnicească, un complex întreg, cu terapie prin sport, smulgem vechile obiceiuri, smulgem aripile cele vechi, când smulgem aripile mai iese şi puţin sânge, adică durerea iese şi cresc aripi noi, aripi noi care te învaţă să zbori spre destinaţia ta frumoasă”, a spus părintele Tudor Gheorghe. 

O luptă a tinerilor şi o luptă la fel de grea a părinţilor. În lupta cu drogurile, trebuie să existe o echipă întreagă, mai spune părintele Tudor Gheorghe, pentru că dependenţa nu poate fi învinsă de unul singur de către cel care a ales calea consumului. Având experienţă de foarte mulţi ani în lucrul cu tinerii dependenţi de droguri, părintele poate spune că mulţi dintre ei sunt tineri care nu şi-au mai găsit locul în societate. 

„Părinţii suferă la fel de mult sau poate mai mult decât copiii şi se întreabă, ”Doamne, de ce eu?”. De multe ori vin şi-mi spun: ”Mă cert cu el, nu mai ştiu ce să-i fac”. Rugăciunea reprezintă abia începutul. Sunt şi asistent social, terapeut, merg la ei, stau de vorbă în terapie de grup, după care merg şi la un moment dat se spovedesc. Vezi? Nu mai ai, tot trecutul tău s-a şters, duhul sfânt a şters toate şi eşti un nou născut, şi atunci vezi aşa o lumină,. ”Cum? Nu mai am toate astea?”. Nu. Tot ce ai supărat pe mama, pe tine, tot ce ai greşit nu mai există, de astazi eşti un om nou. 

„Drogul înseamnă moarte sau mai mult decât atât, drogul nu înseamnă viaţă. Viaţa în drog este o viaţă surogat, nu este o viaţă reală, nu este o viaţă a bucuriei”

Drogul înseamnă moarte. Fie moarte albă, fie moarte verde, depinde de culoarea lui, cristal, etc. Drogul înseamnă moarte sau mai mult decât atât, drogul nu înseamnă viaţă, viaţa în drog este o viaţă surogat, nu este o viaţă reală, nu este o viaţă a bucuriei. Eu vin cu mesajul acesta: nu doar spune nu drogurilor, ci bucură-te de tot ceea ce îţi dă viaţa în afară de drog, nu încerca lucrul acesta, nu te lăsa pradă curiozităţii, pentru că mergi pe o cale a pieirii. Nu consider toxiocomania decât un flagel grav şi o boală, foarte gravă. Aceşti copii sunt copii minunaţi, vreau să vă spun că în 12 ani am spovedit mii de tineri aşa, sunt tineri frumoşi şi curaţi, tineri foarte inteligenţi, care nu şi-au mai găsit locul. Nu trebuie să-i blamăm, nu trebuie să-i considerăm păcătoşi. 

Tinerilor le spunem aşa: ”Tinere, adu-ţi aminte de cât de frumoasă este viaţa, caută orice dar nu căuta moartea prin drog”

Ce trebuie să înţelegem e că ei luptă cu ceva care e foarte puternic şi în lupta aceasta cu drogul avem o echipă, o echipă pluridisciplinară cu medici psihiatri, cu medici de medicină internă, cu asistenţi, cu ergoterapeuţi, cu terapie prin sport, cu rugăciune, cu asistenţă socială, chiar căutăm să le găsim locuri de muncă, îi asigurăm în ceea ce priveşte asigurarea de sănătate, printr-o reţea a binelui, am foarte mulţi studenţi de la Facultatea de teologie şi asistenţă socială care vin în practică, am oameni care doresc să-i ajute. Revin cu acest mesaj: Drogul înseamnă moarte. Noi tinerilor le spunem aşa: Tinere, adu-ţi aminte de viaţă, cât este de frumoasă viaţa, caută orice, dar nu căuta moartea prin drog”, a precizat pentru News.ro părintele Tudor Gheorghe de la Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru tineri Sfântul Stelian din Capitală. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.