OMV Petrom a primit o amendă penală de 28.000 de lei din partea Judecătoriei Găeşti deoarece în 2016 un copil a murit după ce a căzut într-o sondă petrolieră neîmprejmuită corespunzător. De asemenea, compania trebuie să achite familiei copilului daune de 135.000 de euro. Decizia instanţei nu este definitivă. În anul 2015, OMV Petrom a fost deferită justiţiei pentru ucidere din culpă în cazul unui băiat de nouă ani care a murit intoxicat cu gaz, în apropierea unei sonde din localitatea Ariceştii Rahtivani, compania fiind condamnată în 2020 în acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Judecătoria Găeşti a decis condamnarea la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 28.000 de lei pentru ucidere din culpă. 
 
“Condamnă inculpata SC OMV Petrom SA, persoană juridică (…) la pedeapsa amenzii penale în cuantum 28.000 de lei corespunzător unui număr de 280 de zile-amendă cu un cuantum al unei zile-amendă de 100 lei, pentru pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă (faptă din 27.04.2016, persoană vătămată minoră. Aplică inculpatei pedeapsa complementară a suspendării uneia dintre activităţile inculpatei, respectiv, interzice desfăşurarea activităţii la toate sondele petroliere de exploatare de pe raza judeţului Dâmboviţa, care la data rămânerii definitive a prezentei, nu au un perimetru complet închis şi încuiat sau cărora le lipseşte grătarul beciului sondei, pe o perioadă de un an”, se arată în minuta instanţei.
 
Judecătoria Găeşti a stabilit că OMV Petrom nu a luat măsuri pentru împrejmuirea careului sondei petroliere nr. 2971 Cobia aflată în stare de funcţionare, nu a luat măsuri pentru împrejmuirea capului de pompare de lângă beciul sondei şi nici pentru a monta grătar la beciul acesteia.
 
Potrivit instanţei, în 27 aprilie 2016, un băiat de un an şi opt luni a căzut în beciul sondei petroliere şi “a decedat din cauza insuficienţei respiratorii acute, urmarea aspiratului gastric în căile respiratorii superioare, declanşată de ingestia de apă sărată amestecată cu produse petroliere de tipul ţiţeiului care se regăseau în această cavitate”. 
 
De asemenea, OMV Petrom a fost obligată la plata de daune morale către familia copilului în valoare de 135.000 de euro.
 
Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Compania OMV Petrom a fost obligată de instanţă să facă publică hotărârea de condamnare, un comunicat fiind remis Bursei de Valori Bucureşti de către OMV petrom.

”Judecătoria Găiesti a pronunţat sentinţa in dosarul in care OMV Petrom SA a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa. Acuzatia priveste incidentul ce a avut loc in comuna Cobia in 2016, si care a avut ca urmare decesul unui copil. Compania isi exprima regretul profund pentru aceasta pierdere. OMV Petrom a fost găsita vinovata si a fost condamnata la plata unei amenzi penale in cuantum de 28.000 lei. In ceea ce priveste latura civila, instanta de judecata a apreciat gradul de culpa a OMV Petrom SA de 50% si a obligat compania sa plateasca daune morale in valoare totala de 135.000 Euro catre familia victimei si daune materiale si alte cheltuieli in valoare totala de 22.000 lei. Instanta a dispus pedeapsa complementara a suspendarii activitatii pe o perioada de 1 an a sondelor petroliere de exploatare de pe raza judetului Dambovita care la data ramanerii definitive a hotararii nu vor avea un perimetru complet inchis si incuiat sau carora le va lipsi gratarul beciului sondei, precum si publicarea hotararii de condamnare, in extras. Hotararea nu este definitiva. Compania va formula apel impotriva hotararii. Mentionam ca, in prezent, nu exista sonde de exploatare apartinand OMV Petrom care sa nu fie ingradite sau carora sa le lipseasca gratarul beciului sondei”, a transmis compania.

În octombrie 2020, într-un alt dosar, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti s-au pronunţat definitiv într-un dosar deschis în anul 2015 în care compania OMV Petrom a fost deferită justiţiei pentru ucidere din culpă în cazul morţii unui băiat de nouă ani. Copilul a murit intoxicat cu gaz, în apropierea unei sonde din localitatea Ariceştii Rahtivani. Atunci, OMV petrom a fost condamnată la plata unei amenzi penale în cuantum de 750.000 de lei. Instanţa a decis, de asemenea, ca OMV Petrom să plătească daune morale rudelor copilului care au fost părţi civile în dosar: câte 30.000 de euro pentru mama şi pentru tatăl copilului. În cazul fraţilor care s-au constituit părţi civile, Curtea de Apel Ploieşti a decis acordarea de daune morale de 15.000 de euro fiecăruia.

Copilul de nouă ani a murit în februarie 2014, fiind găsit la aproximativ 17 centrimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând SC OMV Petrom SA, situată la aproximativ 100 metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia băiatul. Moartea copilului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei.

Procurorii au considerat, în acest caz, că inhalarea de către copil a gazelor a fost posibilă din cauză că locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător, aşa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.