O comisie de specialişti de la Ministerul Apelor şi Pădurilor va merge la Valea Şesii, unde luni a avut loc o poluare accidentală cu steril a râului Arieş, după ce o sondă inversă din sistemul de evacuare a iazului de decantare a cedat. Deplasarea comisiei tehnice de experţi a fost dispusă de către ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia mixtă, formată din experţi ai Ministerului Apelor şi Pădurilor, ai Administraţiei Naţionale „Apele Române” şi reprezentanţi ai mediului academic, are sarcina de a identifica soluţia tehnică pentru a stopa definitiv scurgerile de steril din iazul de decantare.

"Toate măsurile dispuse anterior de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş, de creştere a debitului evacuat din acumularea Mihoieşti, pentru a asigura debitul de diluţie în râul Arieş şi de limitare a consumul de apă de către oameni şi animale, pentru localităţile situate pe Valea Arieşului, în aval de iazul de decantare, rămân în continuare în vigoare", informează Ministerul Apelor într-un comunicat de presă.

Faţă de ultimele informaţii furnizate, în urma analizelor de laborator s-a constatat că, din toate probele prelevate, conductivitatea se încadrează în parametri normali pentru râul Arieş. În ceea ce priveşte secţiunile de râu cu un pH mai mare de 8,5, s-a constatat că metalele se regăsesc în formă dizolvată (situaţie care ar constitui risc pentru viaţa acvatică) doar în concentraţii foarte mici.

În urma monitorizării permanente, reprezentanţii ABA Mureş nu au descoperit, până în prezent, mortalitate piscicolă. Rezultatele analizelor pentru indicatorii de metale fier, cupru, zinc mangan se află încă în lucru, urmând să fie disponibile în cel mai scurt timp.

Luni, râul Arieş a fost poluat în urma unui incident produs la compania minieră Cupru Min Abrud, unde o sondă inversă de la iazul de decantare a cedat, iar sterilul s-a revărsat în apele râului, cazul fiind cercetat de către autorităţile de mediu. Totodată, autorităţile din Alba au transmis, marţi, o avertizare populaţiei să nu folosească apa râului Arieş.

Prefectul judeţului Alba, Dănuţ Hălălai, a declarat, marţi, că Garda de Mediu a primit peste 70 de sesizări şi reclamaţii privind poluarea cu steril de pe râul Arieş.

Compania de stat Cupru Min a precizat, miercuri, că în planul de investiţii pentru acest an avea prevăzută construcţia unei staţii de recuperare a apelor din iazul Valea Şesei şi că a început proiectarea unei staţii moderne de neutralizare a apelor acide şi de recuperare a metalelor din haldele de steril, însă caută soluţii pentru finanţarea proiectului, în valoare de 19 milioane euro.

Iazul de decantare de la Valea Şesii, care aparţine companiei miniere de stat Cupru Min Abrud, are o suprafaţă de aproximativ 130 de hectare. În iaz au fost deversate în timp cantităţi importante de steril rezultate în urma exploatării cuprului de la Roşia Poieni, areal minier în care activează compania Cupru Min.

Potrivit unei analize recente a Ministerului Mediului, iazul de decantare reprezintă o problemă de mediu ce necesită investiţii de protejare şi ecologizare în valoare de minimum 15 milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.