O aeronavă C-17 Globemaster III din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria şi trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române desfăşoară, miercuri, misiuni aeriene spre Turcia, în sprijinul populaţiei grav afectate de cutremure.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), aeronavele transportă o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale şi echipamente de căutare-salvare, precum şi bunuri materiale de strictă necesitate.

Astfel, o aeronavă C-130 Hercules a plecat deja spre Turcia în jurul orei 9.30, aeronava C-17 Globemaster III va decola din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni în jurul orei 13.00, iar două aeronave C-27J Spartan vor decola în cursul acestei zile.

Executarea zborului cu aeronava C-17 Globemaster III a fost solicitată de Ministerul Apărării Naţionale, prin Comandamentul Forţelor Întrunite, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic a NATO.

”În conformitate cu Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4 din 8 februarie, privind suplimentarea acordării de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, Republicii Turcia, Ministerul Apărării Naţionale va desfăşura, de asemenea, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilităţi”, a arătat MApN.

România a semnat în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înţelegere pentru constituirea Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic, alături alte ţări NATO şi partenere.

Ministerul Apărării Naţionale a mai solicitat şi în alte situaţii astfel de transporturi, cu aeronave C-17 Globemaster III, de exemplu pentru transportarea materialelor medicale în timpul epidemiei de coronavirus, precum şi a echipelor şi tehnicii folosite pentru stingerea incendiilor produse în ţări europene.

România trimite în Turcia încă o echipă de salvatori, precum şi încă doi medici şi doi asistenţi şi personal specializat cu echipe canine, conform unei decizii adoptate miercuri dimineaţă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Aceeaşi decizie stabileşte că MApN este abilitat să desfăşoare misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.