Câteva zeci de crescători de păsări şi animale mici au protestat, duminică, în Piaţa Centrală, din Galaţi, nemulţumiţi că zona în care obişnuiau să-şi vândă animalele nu mai este autorizată sanitar-veterinar, ei scandând lozinci împotriva DSV şi huiduindu-i pe poliţiştii locali veniţi să-i determine să plece, un protest similar având loc şi la începutul lunii în faţa Prefecturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Crescătorii de păsări şi animale mici din Galaţi au declanşat, duminică, un protest spontan în Piaţa Centrală, în zona în care până la sfârşitul anului trecut au putut să-şi vândă animalele, însă ulterior aceasta nu a mai fost autorizată sanitar-veterinar.

Protestarii au scandat "Vrem piaţă liberă" şi au adus pancarte pe care scria "DSV face găinării", "DSV are un interes să ţină piaţa închisă" sau "Jos conducerea DSV".

Oamenii au adus şi cuşti cu porumbei, păsări exotice şi iepuri, iar în unele dintre acestea au pus doar lumânări pe care le-au aprins, în semn de protest faţă de decizia DSV Galaţi de a nu le mai permite să-şi vândă păsările sau animalele în locul respectiv. Potrivit liderilor protestatrilor, a fost vorba despre un protest spontan.

"Dorim şi noi să vindem, uitaţi - avem iepuri, avem păsări, dorim să înceapă activitatea în piaţă. Nu avem unde să mai vindem. În afară de Brăila nu avem, dar Brăila e prea departe", a spus unul dintre crescători. 

La un moment dat, la vederea poliţiştilor locali venţi să-i determine să părăsească zona, protestarii au început să huiduie. După câteva minute tensionate, riscând să fie amendaţi de către poliţiştii locali, crescătorii de păsări şi animale mici au decis să renunţe la protest şi să plece spre case.

În urmă cu două săptămâni, aproape 20 de crescători de păsări şi animale mici au protestat în faţa sediului Prefecturii din Galaţi, unde au adus şi câţiva iepuri, nemulţumiţi că nu li se mai permite să-şi vândă păsările sau animalele mici în Piaţa Centrală, întrucât zona în care obişnuiau să vină nu mai este autorizată sanitar-veterinar.  Manifestanţii au spus că zona respectivă a fost închisă din luna noiembrie a anului trecut după apariţia gripei aviare, însă nu a mai fost redeschisă, iar ulterior au aflat că  ceasta nu mai este autorizată sanitar-veterinar. Astfel, ei au precizat că li s-a sugerat să-şi deschidă magazine de tipul pet-shopurilor sau să dispună de un spaţiu comun corespunzător noilor norme.

În plus, oamenii s-au plâns că în restul ţării crescătorii de păsări şi animale mici nu întâmpină astfe de probeleme, odată cu schimbarea reglementarărilor din domeniu. Pe de altă parte, conducerea DSVSA Galaţi a transmis, pe 2 mai, în urma protestului de la Prefectură că legea nu mai permite comercializarea de păsări şi animale mici în zona din Piaţa Centrală unde obişnuiau să vină crescătorii. 

Pe de altă parte, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat, tot pe 2 mai, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea le-a oferit crescătorilor posibilitatea să-şi comercializeze păsările şi animale mici în zona Pieţei de Gross, dar pentru că este situată la marginea oraşului, aceştia au refuzat varianta propusă. În această situaţie, a precizat primarul, li s-a transmis că pot avea la dispoziţie un spaţiu închiriat de la Administraţia Pieţelor, tot în Piaţa Centrală, care să corespundă noilor norme, după ce se vor face investiţiile necesare, însă acest spaţiu poate fi închiriat doar unei asociaţii, nu individual pentru fiecare persoană fizică în parte. Însă, a precizat edilul, crescătorii de păsări şi animale mici nu au formulat un răspuns în acest sens. 

În aceste condiţii, mulţi crescători merg la Brăila pentru a-şi expune şi vinde păsările şi animalele mici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.