Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că preţul gigacaloriei pentru consumatorii casnici din Bucureşti va fi, pentru sezonul rece 2022-2023, de 350 de lei, tariful aprobat de Consiliul General al Municipiului în primăvara acestui an. Preţul plătit de populaţie va fi de aproximativ o treime din cel propus de Elcen, care va fi supus aprobării ANRE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În ceea ce priveşte preţul cu care Elcen furnizează către Termoenergetica, aici răspunsul este dat definitiv de către ANRE. Sunt două tarife, unul pentru consumatori casnici şi unul pentru consumatori non-casnici. În zilele următoare, Termoenergetica o să facă socoteala, cât înseamnă producţie plus transport plus distribuţie. Suma asta o să fie între 1.100 de lei şi 1.150 de lei pe gigacalorie şi urmează ca ANRE-ul s-o valideze. Ce e important este că pentru populaţie preţul este cel pe care noi l-am stabilit, Consiliul General, în martie, cu începere din aprilie 2022, adică 350 de lei gigacaloria. În această iarnă nu o să existe o mărire a tarifului pentru populaţie”, a declarat Nicuşor Dan, vineri. 
 
El a afirmat că, dacă anul trecut procentul de pierdere de agent termic din reţea a fost de 37%, pentru anul 2022 cuantumul pierderilor va fi calculat în primăvara anului 2023. 
 
Întrebat ce le recomandă bucureştenilor care iau în calcul să renunţe la branşamentul la sistemul centralizat, edilul a explicat că sistemul centralizat la care sunt racordate aproximativ 550.000 de apartamente ”realizează un echilibru între necesarul de energia termică pentru aceste apartamente şi necesarul de energie electrică pentru întreg Bucureştiul”. 
 
”Cele patru CET-uri principale şi celelalte mai mici produc energia termică, dar, foarte important, ele produc energia electrică pentru Bucureşti şi, aşa cum este făcut sistemul pe energie electrică, dacă prin absurd aceste CET-uri nu ar furniza energie electrică Bucureştiul nu ar avea de unde să se alimenteze. Deci e un echilibru între termic şi electric şi este sarcina noastră, a tuturor, să menţinem acest sistem termic plus electric”, a explicat edilul.
 
În ceea ce priveşte centralele provizorii pe care a anunţat că doreşte să le închirieze pentru unele zone aflate în capete de reţea a furnizării energiei termice, edilul a afirmat că ofertele pentru închiriere primite de administraţia locală erau mai scumpe decât cele pentru vânzarea centralelor şi conducerea Termoenergetica a stabilit un preţ mai mic, care a făcut ca ofertanţii să nu se prezinte la procedurile de achiziţie. În aceste condiţii, agentul termic pentru blocurile racordate la capetele de reţea va ajunge ”deficitar”, la fel ca şi anii trecuţi, a admis edilul. Dacă închirierea centralelor s-ar fi realizat, blocurile ar fi fost decuplate de la reţeaua comună.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.