Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că nu este de acord cu realizarea unui drum permanent asfaltat prin pădure în cazul cartierului Greenfield din zona Băneasa, menţionând că investitorul avea obligaţia să facă două drumuri până în Şoseaua de Centură, pe care nu le-a realizat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Nicuşor Dan a fost întrebat despre situaţia din cartierul Greenfield – Băneasa şi dacă s-au făcut progrese în ceea ce priveşte proiectul de preluare a unei zone de pădure de la Romsilva pentru realizarea unui drum de acces. 
 
“Nu sunt de acord cu un drum permanent asfaltat prin pădure. Şi ca lucrul ăsta să se întâmple ar trebui să existe un Planul Urbanistic Zonal pe care eu nu o să îl iniţiez vreodată pentru că acolo este o pădure. Acolo este un investitor care avea obligaţia încă din 2008, din 2007, să facă două drumuri până în Şoseaua de Centură, pe care nu le-a făcut nici până în ziua de azi. (…) A cerut în 2019 şi el s-a apucat în 2007, le-a promis în 2007. Revenim şi la  PUZ-uri. Deci avem o discuţie tot pe provizoriu şi avem o discuţie pe definitiv. Pe provizoriu, Consiliul General a mandatat primarul Sectorului 1 să obţină dreptul de administrare şi în felul ăsta să poată să schimbe, fiind administrator, funcţiunea acelei suprafeţe de teren în cale de circulaţie provizorie. E o chestiune pe care primarul Sectorului 1 este mandatat să o facă”, a declarat Nicuşor Dan. 
 
El a afirmat că pentru cele două ieşiri prevăzute din 2008 nu s-a început niciun demers. 
 
“În ceea ce priveşte soluţia definitivă, pentru ca ea să fie implementată trebuie să existe PUZ. Există două ieşiri prevăzute în PUZ din 2008, dacă nu mă înşel. Pentru aceste două ieşiri prevăzute din 2008 nu s-a făcut niciodată niciun demers. A mai existat un PUZ în 2019 care nu prevedea nicio altă ieşire şi a mai existat începând din 2019, au mai existat trei cereri din partea dezvoltatorului pentru trei ieşiri la Şoseaua de Centură. Pentru aceste trei proiecte, în anul 2019, Primăria Capitalei a dat aşa numitul aviz preliminar. Este actul emis de Primăria Capitalei, care-i spune investitorului ce avize să obţină de la alte instituţii. Cu acest aviz preliminar investitorul se duce la toate instituţiile, deţinătorii de reţele, ministere care sunt în vecinătate, aviz de mediu, toate aceste avize pe care le cunoaşteţi şi se întoarce la Primăria Capitalei ca să obţină avizul arhitectului şef, cu care primarul se duce în faţa Consiliului şi solicită votarea unui PUZ”, a explicat edilul.
 
El a menţionat că pentru două dintre cele trei proiecte din 2019 investitorul nu a mai revenit la Primărie. 
 
“Pentru două din cele trei proiecte din 2019 investitorul nu s-a mai întors la Primăria Capitalei, deci nu şi-a luat avizele. Şi pentru cel de-al treilea a venit ultima oară după mai multe discuţii în Comisia tehnică şi modificări de soluţie, ultima oară a depus o documentaţie completă în decembrie 2022. Pe această documentaţie, când va veni avizul arhitectului şef, eu voi propune Consiliului General aprobarea acestui PUZ”, a mai declarat Nicuşor Dan.
 
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a criticat decizia Poliţiei şi a Romsilva de a închide drumul forestier prin pădurea Băneasa locuitorilor din cartierul Greenfield, considerând că măsura blocării acestui drum este una greşită şi solicitând reprezentanţilor Romsilva să-l deblocheze. Acest drum s-a mai aflat în centrul unul scandal în urmă cu cinci ani.
 
Romsilva a precizat că măsura închiderii drumului este strict legală, că a avizat pozitiv încă din 2019 scoaterea din fondul forestier a celor trei porţiuni a drumului respectiv şi a manifestat toată deschiderea pentru demersul de preluare a acestuia de către autoritatea publică locală, pentru a fi deschis circulaţiei publice.
 
”Aprobările pentru scoaterea definitivă a unor terenuri din fondul forestier, mai mici de un hectar, se dau la solicitarea autorităţii publice locale, în acest caz Primăria Sectorului 1, cu aprobarea Gărzii Forestiere”, a menţionat Romsilva.

Reprezentanţii dezvoltarorului Impact Developer & Contractor SA afirmă, după blocarea drumului de acces al locuitorilor din Greenfield, că au donat, în 2018, trei loturi de teren pentru ca porţiunea de 300 de metri de drum să treacă în administrarea Municipiului Bucureşti, dar „autorităţile implicate în acest proces, fără o justificare legală, au încetat să efectueze formalităţile necesare pentru a permite accesul publicului la această porţiune din strada Vadul Moldovei”.

„Municipiul Bucureşti nu şi-a îndeplinit până în prezent obligaţia executării sarcinii astfel cum a fost asumată în contractul de donaţie”, susţin aceştia, considerând că „situaţia actuală este rezultatul pasivităţii primarului general”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...