Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în urma vizitelor făcute în teritoriu a constatat discrepanţe între raportările la nivel central şi între distribuirea acelor medicamente şi necesarul care era la cadrele medicale. El a precizat că în perioda următoare Corpul de Control al ministerului va verifica stocurile, dar şi respectarea unor circuite din cadrul unităţilor medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Nelu Tătaru a declarat că Guvernul a alocat Ministerului Sănătăţii fonduri în valoare de 350 de milioane de lei. 
 
"Guvernul României a alocat Ministerului Sănătăţii fonduri în valoare de 350 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului programelor de monitorizare, tratament şi îngrijire a pacienţilor critici. Din această sumă, 209 milioane lei am direcţionat către secţiile de Terapie Intensivă în 132 de unităţi sanitare pentru achiziţia medicamentelor, reactivilor, a materialelor sanitare, consumabililor, kiturilor pentru monitorizare, soluţii perfuzabile, antibiotice necesare îngrijirii pacienţilor critici”, a afirmat ministrul.
 
El a menţionat că a semnat file de buget de peste 19 milioane de euro pentru ca spitalele judeţene să achiziţioneze aparatura necesară în această perioadă.
 
"În calitate de ministru al Sănătăţii, am semnat file de buget în valoare de peste 19 milioane de euro pentru 13 institute şi spitale judeţene în vederea achiziţiei aparaturii medicale şi echipamente de comunicaţii în urgenţă, sistem de detecţie Real Time PCR, sistem automat de pregătire a probelor, ventilatoare de înaltă performanţă. Alte 39 de milioane de euro vor urma să fie repartizate în zilele următoare”, a transmis Nelu Tătaru.
 
El a anunţat că sunt pregătite şi investiţiile în spitale-suport, acestea primind echipamentele medicale. 
 
"Pregătim investiţiile şi în spitalele de suport. Până în prezent, Unifarm a efectuat 1.245 de acţiuni de distribuţie în 294 de spitale şi instituţii de strategie ale statului pentru transportul unui număr de 153.838 de combinezoane, 988.840 mănuşi, 1.353.310 mănuşi şi măşti, 435.000 botoşei de unică folosinţă, 210.900 bonete medicale, 3760 halate sterile. Au mai fost livrate 118.923 de flacoane de alcool sanitar, 22.940 de bidoane dezinfectanţi, 12.379 bidoane de un litru dezinfectanţi de mâini, 1.189 bidoane de cinci litri dezinfectanţi de mâini, însemând 5.945 de litri, 11.215 litri dezinfectant nivel înalt pentru suprafeţe. Au mai fost distribuite cantităţi mai mici de viziere, clorhexidină, apă oxigenată, clor, costume ranforsate, căşti, halate sterile ranforsate, exudate, dispenser, biocide”, a explicat Nelu Tătaru. 
 
El a precizat că vor fi aduse în ţară în perioada următoare mai multe echipamentele şi materiale sanitare, pintre care combinezoane, aparate de ventilaţie mecanică şi kituri PCR. 
 
"Vor fi aduse în ţară în perioada următoare alte trei milioane de combinezoane, 200 de aparate de ventilaţie mecanică, 800.000 de kituri PCR, 18.000 de testuri Covid, trei milioane de măşti chirurgicale, 10 milioane de măşti FFP2 de diferite tipuri, 1.750.000 de măşti FFP3, cantităţi importante de alcool sanitar, biocide de mâini şi suprafeţe”, a precizat ministrul Sănătăţii. 
 
El a mai spus că după vizitele în teritoriu au fost constatate discrepanţe în raportările la nivel central şi între distribuirea acelor medicamente şi necesarul care era la cadrele medicale.
 
"După vizitele în teritoriu, am constatat discrepanţe între raportări la nivel central şi între distribuirea acelor medicamente şi necesarul care era la cadrele medicale. Am luat decizia ca fiecare spital, prin DSP-uri, să raporteze efectiv stocurile pe care le au şi necesarul. S-a luat măsura ca fiecare societate care vrea să doneze să doneze direct acelui spital. (...) În săptămânile următoare eu voi continua vizitele în teritoriu, iar pe cealalată parte Corpul de Control va verifica stocurile, respectarea unor circuite şi dacă se respectă precauţiile şi principiile”, a mai spus Nelu Tătaru.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.