Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) destinat consumului de medicamente ar putea creşte cu valoarea inflaţiei cumulată din anul 2012 până în prezent, anunţă Ministerul Sănătăţii, care precizează că este o primă măsură pe care autorităţile o propun producătorilor de medicamente în discuţiile despre contribuţia trimestrială (taxa clawback).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat transmis de MS, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, şi preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, au discutat, marţi dimineaţă, cu producătorii de medicamente generice şi inovative.

"Este un prim pas. Discuţiile rămân deschise şi cred că această propunere venită din partea colegilor de la Finanţe poate fi cumulată în viitor şi cu alte măsuri, ca de exemplu calculul diferenţiat al taxei CB pentru medicamentele generice, astfel încât să evităm disfuncţionalităţile în aprovizionarea cu medicamente ieftine", a declarat Sorina Pintea.

"Mă interesează pacientul român şi nu privesc Sănătatea din pespectivă contabilă. Trebuie creat un cadru funcţional. Pentru a putea face o analiză bazată pe realitate avem nevoie de o comparaţie a consumului de medicamente şi a cheltuielilor aferente pe fiecare producător, diferenţiat pe generice şi inovative, astfel încât să putem face un audit al pieţei", a spus ministrul Eugen Teodorovici, citat în comunicatul MS.

Reprezentanţii producătorilor au afirmat că autorităţile trebuie să evite suprareglementarea pieţei şi au fost de acord că măsura propusă este un balon de oxigen care vine în sprijinul lor, având în vedere că bugetul pentru medicamente nu a mai fost modificat de cinci ani.

Modificările privind taxa de clawback, corecţia preţurilor la medicamente care nu s-a mai realizat din anul 2015, precum şi promovarea listei de medicamente strategice, esenţiale în tratarea bolilor grave sunt principalele măsuri pe care Ministerul Sănătăţii le are în vedere pentru aprovizionarea pieţei cu medicamente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.