Adina Păun, membră Asociaţia Moaşelor Independente, a declarat că România este departe de a avea sistemul logistic necesar naşterii acasă şi a precizat că acest lucru nu este o opţiune în România. Cristina Goaţă, avocat, a afirmat că este legea interzice medicilor, asistenţilor medicali şi moaşelor să asiste o naştere la domiciliu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Adina Păun a fost întrebată vineri, la Prima News, câte cazuri care par normale ajung să se agraveze în momentul naşterii. 
“Statisticile din spital sunt una, ce putem să spunem este că în cazul sistemelor de sănătate care susţin naşterea acasă, cum este Marea Britanie, o treime din femei ajung la spital. Au acordul medicului să încerce să nască acasă, au un sistem de urgenţă care este pregătit să le preia şi să le ducă la spital în timp util.  În momentul în care ne asumăm o naştere acasă, ne asumăm nişte riscuri mai ales în România. România este departe de a avea sistemul logistic, de training care să asiste naşterea acasă”, a afirmat Adina Păun.
Ea a mai fost întrebată ce mesaj are pentru femeile care vor să nască acasă. 
“Mesajul nostru ca moaşe este că trebuie naşti în condiţii de siguranţă, ceea ce în România în acest moment înseamnă spital. Sunt femei care se îndreaptă către aceste soluţii pentru că în spital poate nu găsesc un medic cum şi-ar dori. Există violenţă obstreticală pe lumea asta. Nici spitalul nu este o fericire, dar e important să îmbunăţim naşterea în spital. Naşterea acasă nu este o opţiune în România şi acesta este mesajul nostru foarte clar”, a mai transmis Adina Păun. 
 
De asemena, Cristina Goaţă, avocat, a explicat cum este din punct de vedere legislativ cu naşterea la domiciliu. 
“Din păcate, legislaţia românească la acest moment dă dreptul acestor femei de a naşte acasă, însă convenţia Drepturilor Omului spune foarte clar că fiecare femeie are libertatea de a suporta acţiunile sale atât timp cât nu contravin legislaţiei. Spune ”Vreau să nasc acasă alături de familie”, însă la acel moment trebuie să ia în calcul şi riscurile acestei naşterii în sensul că în orice moment al naşterii poate avea loc o sângerare sau este nevoie de intervenţie chirurgicală pentru salvarea fătului. Din punct de vedere juridic trebuie văzut în primul rând interesul major al copilului ce va urma să se nască. De obicei, din ce ştiu, fătul este cel care trebuie salvat prima dată pentru că se presupune că mama mai poate rezista puţin până la salvarea fătului”, a explicat Cristina Goaţă.
Ea a menţionat că medicii şi asistenţii medicali nu au voie să asiste o naştere la domiciliu.
“La noi puţin legea se contrazice. Deşi nu este interzis să naşti acasă, există totuşi codul deontologic medical al Colegiului Medicilor din 2012 care susţine că este nedeontologică exercitarea profesiei medicale în condiţii în care ar putea compromite actul profesional şi ar putea cumva afecta calitatea acestui act medical. Este interzis moaşelor şi asistenţilor medicali, precum şi medicilor, de a veni la domiciliu pacientei pentru a asista acest aspect. Evident că toţi medicii, moaşele şi asistentele conduc femeile însărcinate să nască în spitalele de stat chiar dacă unele dintre ele nu îndeplinesc condiţiile extraordinare ca cele din spitalele private”, a mai afirmat Cristina Goaţă.

Recent, au fost două cazuri ale unor femei care au decis să nască acasă. După cazul unei femei de 42 de ani din Piatra Neamţ care a murit din cauza complicaţiilor după ce a născut la domiciliu, o femeie de 34 de ani a procedat în acelaşi fel. Primele date indicau că soţul şi soacra cele de a doua femei au decis să-i facă acasă epiziotomie cu ustensile cumpărate de pe internet şi că în urma acestei proceduri femeia a suferit o hemoragie masivă şi a ajuns de urgenţă la spital. Femeia era la a cincea sarcină. Ulterior, IPJ Neamţ a precizat că naşterea acasă a fost naturală şi că nu a fost comisă nicio faptă penală. În acest moment atât copilul cât şi mama sunt în stare stabilă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.