Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, posibilitatea acordării de finanţare către Ministerul Educaţiei, prin alocarea de sume din Fondul pentru Mediu destinate derulării Programului „Săptămâna verde”, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am creat cadrul legal pentru acordarea de finanţare Ministerului Educaţiei, din Fondul de Mediu, pentru derularea Programului «Săptămâna verde». Este o discuţie mai veche pe care am avut-o împreună că doamna ministru al Educaţiei Ligia Deca şi împreună cu ceilalţi colegi din Guvern să putem să finanţăm aceste activităţi”, a afirmat Mircea Fechet, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

El a adăugat că urmează să fie aprobată o hotărâre de Guvern prin care parte din aceşti bani din Fondul de Mediu să poată fi folosiţi pentru finanţarea programului „Săptămâna verde”.

„De multe ori ele sunt costisitoare, de multe ori ele presupun deplasarea copiilor la diferite instituţii, în arii naturale protejate, la muzee sau în parcuri, lucruri pe care nu întotdeauna părinţii şi le permit. Atunci am decis să luăm o parte din bani şi vom reveni cu o hotărâre de Guvern în acest sens pentru a putea să finanţăm şi acest Program”, a completat ministrul Fechet.

Prin urmare, Executivul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deşeurilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative Prin actul normativ adoptat de Guvern au fost modificate şi completate mai multe acte normative din domeniul mediului, arată comunicatul de presă al Executivului.

Astfel, a fost instituită posibilitatea acordării de finanţare beneficiarului Ministerul Educaţiei, prin alocarea de sume din Fondul pentru Mediu destinate derulării Programului „Săptămâna verde”.

De asemenea, a fost modifcată ordonanţa de urgenţă nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în Planul naţional de redresare şi rezilienţă, prin introducerea în categoria terenurilor eligibile a pajiştilor care nu fac parte din categoria terenurilor agricole cu valoare naturală ridicată, precum şi a terenurilor degradate şi neproductive agricol, ce necesită ameliorare prin împădurire.

O altă noutate importantă se referă la adoptarea unui sistem de contribuţii datorate de către operatorii economici care introduc pe piaţă ambalaje primare nereutilizabile, care fac obiectul Sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje, mai indică sursa citată. Plata acestor contribuţii va fi efectuată pentru diferenţa dintre cantităţile de ambalaje primare nereutilizabile corespunzătoare obiectivelor anuale impuse şi cantităţile efectiv recepţionate.Sumele rezultate vor fi utilizate pentru finanţarea dezvoltării infrastructurii gestionării deşeurilor în vederea atingerii obiectivelor naţionale în domeniu, având la bază strategia stabilită de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului.

Au mai fost aduse modificări pentru facilitarea proceselor administrative pentru închiderea depozitelor de deşeuri neconforme care fac obiectul cauzei C-109/22, pentru care România a fost condamnată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, conchide sursa menţionată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.