Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că autorităţile achiziţionează 12 ambulanţe de Terapie Intensivă care vor fi utilizate pentru transportul în siguranţă inclusiv al prematurilor în maternităţile de grad trei, care asigură asistenţă medicală de înaltă performanţă. Ministrul subliniază că, dincolo de faptul că se fac investiţii în infrastructura sanitară destinată tratării nou-născuţilor, rămâne o problemă, cea legată de deficitul de medici neonatologi. ”Sunt zone unde lipsesc în totalitate sau aproape în totalitate medicii neonatologi şi lucrul ăsta creează nişte vulnerabilităţi apropo de îngrijirea copiilor”, afirmă ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Avem relativ puţine maternităţi de gradul trei şi încercăm să facem în aşa fel încât să reuşim să deschidem şi altele în zone din ţară unde ele lipsesc. Pe partea de investiţii, acum se întâmplă lucruri foarte, foarte multe. Aş menţiona doar trei dintre ele: am încheiat anul trecut achiziţia a peste 300 de incubatoare pentru secţiile de Neonatologie din România, un proiect finanţat de Banca Mondială, iar din PNRR avem, pe de o parte, foarte multe dotări în secţiile de Neonatologie şi, ca o noutate, achiziţionăm 12 ambulanţe de tip Terapie Intensivă care vor fi utilizate pentru transportul în siguranţă inclusiv al prematurilor în maternităţile de grad  trei”, a declarat Alexandru Rafila, marţi, la un eveniment organizat de Salvaţi Copiii România pe tema reducerii mortalităţii infantile. 
 
Ministrul Sănătăţii a subliniat buna colaborare cu medicii de la Spitalul ”Marie Curie”, unde s-a dezvoltat un centru de Chirurgie cardio-vasculară pediatrică. În urma dezvoltării acestui centru, nou-născuţii cu malformaţii sunt operaţi în proporţie de 80% în România, în condiţiile în care în urmă cu un deceniu 80% dintre bebeluşii care aveau nevoie de astfel de intervenţii erau trimişi în spitale din străinătate.
 
”Cred că, dincolo de faptul că se pot face astfel de intervenţii în România, se lucrează la dezvoltarea unor centre în toată ţara. (...) Cel de la Târgu Mureş era total insuficient din punct de vedere al numărului de cazuri pe care putea să le rezolve. Avem acum la Marie Curie, la Timişoara, la Iaşi aşteptăm reluarea activităţii, acolo a fost un incident în urmă cu câţiva ani şi, bineînţeles, la Cluj”, a adăugat ministrul. 
 
Potrivit acestuia, ”ceea ce probabil că o să fie cel mai greu de rezolvat este problema resursei umane” care să deservească aceste centre.
 
”Acest deficit de medici neonatologi (...) cred că lucrurile stau puţin diferit şi în ceea ce priveşte distribuţia teritorială a acestor medici pentru că deficitul de 40%, din punctul meu de vedere, nu înseamnă că sunt 60% peste tot şi că lipsesc 40%, ci sunt zone unde lipsesc în totalitate sau aproape în totalitate medicii neonatologi şi lucrul ăsta creează nişte vulnerabilităţi apropo de îngrijirea copiilor şi de asta încercăm să facem în aşa fel încât această reţea de centre de neonatologie avansate să poată să acopere teritoriul cât mai bine. Era o oarecare disproporţie teritorială şi încercăm să acredităm şi alte maternităţi la nivel trei încât să putem să răspundem acestei nevoi. E un proces, însă atractivitatea unei anumite specialităţi medicale este generată de câteva condiţii, una dintre ele este legată şi de confortul profesional pe care un tânăr medic îl are acolo unde trebuie să lucreze. Noi lucrăm la chestiunea asta”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.