Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că va reveni în vizite neanunţate în acele spitale pe care le-a vizitat neanunţată şi subliniază că vizitele sale "nu au nicio conotaţie politică, nicio legătură cu imaginea". Pintea i-a criticat şi pe inspectorii din Direcţia de Sănătate Publică Prahova, despre care a spus că pot fi prieteni cu personalul spitalului după ora 16, iar în timpul serviciului trebuie să verifice activitatea din unitatea sanitară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Toate aceste vizite ale mele nu au nicio conotaţie politică, nu au nicio legătură cu imaginea, pur şi simplu m-am săturat să fim arătaţi cu degetul, Ministerul şi ministrul, pentru anumite lucruri care sunt în fişa postului (unor angajaţi din spitale – n.r.). Sistemul suntem noi, fiecare trebuie să avem grijă, să ne facem treaba şi să schimbăm în bine sistemul", a afirmat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă care a avut loc, luni după-amiază, la sediul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, una dintre unităţile sanitare unde ministrul a găsit nereguli în timpul unei vizite neanunţate.

Pintea a spus că a avut discuţii cu medicii din spital, după ce unii dintre şefii de secţii, dar şi Colegiul Medicilor Prahova, au luat atitudine public, susţinând că nu medicii trebuie făcuţi responsabili pentru toate neregulile care nu au legătură cu actul medical în sine.

"Actul medical nu se rezumă la munca medicului. (...) Au fost de acord (medicii - n.r.) că ceea ce am relatat şi ceea ce am văzut a fost real, fără nicio conotaţie politică. (...) Este nevoie de mai mare implicare a echipei, pentru că e vorba de echipă. (...) Nu comentez actul medical pentru că nu am căderea să o fac, am discutat pur şi simplu despre procesul de îngrijire. Voi reveni în vizite inopinate în fiecare spital în care am fost. Nu ar trebui să fim mulţumiţi cu toţii cu jumătăţi de măsură. Nu mai merge şi aşa. Este un ansamblu, această calitate a îngrjirilor. Dorinţa fiecăruia dintre noi este ca lucrurile să funcţioneze, nu oricum. Acesta este rostul vizitelor mele inopinate în spitale", a mai afirmat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a spus că, în perioada de când a preluat conducerea ministerului, a înţeles că nu se poate schimba altfel mentalitatea unora, decât prin coerciţie.

"Nu am nimic personal cu actul medical, dimpotrivă, mentalitatea se schimbă prin coerciţie. Fără coerciţie nu există schimbarea mentalităţii. Există reguli care trebuie respectate de toată lumea", a spus acesta.

Sorina Pintea s-a declarat nemulţumită şi de atitudinea inspectorilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova.

"Un inspector DSP trebuie să fie prieten cu cei din spital după ora 16. Până la ora 16 sunt cei care-i controlează. Sunt şi alte măsuri pe care le vom lua vis-a-vis de inspectorii care au verificat", a spus ministrul.

Reprezentanţii DSP Prahova şi cei ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti au arătat, în cadrul conferinţei de presă de luni, că DSP Prahova a făcut un singur control de la începutul anului la SJU Ploieşti, un al doilea control fiind făcut în cadrul unui program de verificări încrucişate.

Sorina Pintea a anunţat, de asemenea, că Ministerul Sănătăţii va aloca sume de bani spitalelor din judeţul Prahova în cursul acestui an. Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă va primi de la ministerul de resort suma de 14.717.000 de lei pentru dotare cu aparatură medicală, mese de operaţie, instrumentar, 1.072.000 de lei vor fi alocaţi Spitalului orăşenesc Vălenii de Munte, 548.000 de lei Spitalului din Mizil, 1.343.000 de lei Spitalului de Ortopedie Azuga, 1.107.000 de lei celui din Băicoi, 3.702.000 de lei Spitalului Municipal Ploieşti, 2.400.000 de lei Spitalului Municipal Câmpina, 315.000 de lei Spitalului de Pneumoftiziologie din comuna Drajna, 4.089.000 de lei Maternităţii Ploieşti, 2.800.000 de lei Spitalului orăşenesc din Sinaia.

În cadrul conferinţei de presă, conducerea Consiliului Judeţean Prahova a anunţat că în perioada următoare Consiliul de Administraţie al SJU Ploieşti va analiza cererile de încetare a mandatelor de administrare depuse de mai multe persoane din conducerea spitalului, inclusiv de către manager şi directorul medical şi cel economic, iar până atunci spitalul va fi condus de către actualul manager, aflat în funcţie de trei ani.

Managerul demisionar Marius Niculescu a arătat, la rândul său, că în urma neregulilor descoperite în spital de către ministrul Sănătăţii opt angajaţi ai spitalului vor fi sancţionaţi conform Codului Muncii, printre aceştia numărându-se îngrijitoare, infirmiere şi şefele de tură care erau de serviciu pe secţiile neurochirurgie şi cardiologie în noaptea în care ministrul a mers neanunţat în spital.

Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spunea că a constatat, în urma unui control inopinat la Spitalul Judeţean din Ploieşti, că sunt probleme la Unitatea de Primiri Urgenţe în ce priveşte modalitatea în care sunt trataţi pacienţii, felul în care li se vorbeşte şi comportamentul cadrelor medicale, dar adaugă că a găsit şi "mizerie". "Spitalul nu era deloc curat, inclusiv în secţiile care erau renovate", afirma Pintea, precizând că a cerut şefului Consiliului Judeţean să îl demită pe directorul de îngrijiri.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.