Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le recomandă pacienţilor care au de făcut investigaţii medicale în ambulatoriu şi cărora li se transmite că, în unele cazuri nu mai există fonduri pentru aceste investigaţii, să îşi facă programări, arătând că în toate sistemele sanitare din lume se procedează astfel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, ce le transmite pacienţilor care merg la centrele de analize şi li se spune că nu mai sunt fonduri, Alexandru Rafila a explicat că în toate ţările investigaţiile medicale decontate se fac în baza unor programări.  

”Când discutăm de asigurările sociale de sănătate, în toate ţările din această lume există o programare a serviciilor de sănătate şi cred că cel mai bun lucru este ca atunci când au nevoie de un anumit tip de investigaţie să-şi facă o astfel de programare pentru că, într-adevăr, nu poţi să acorzi – şi vă dau şi din punct de vedere fizic şi din punct de vedere al timpului, dacă toată lumea ar vrea să facă o investigaţie de tip CT sau RMN, într-o săptămână nu se poate – şi există totdeauna o planificare a acestor servicii, inclusiv din punct de vedere al finanţării. Încercăm să dezvoltăm cât mai mult plaja aceasta a serviciilor ambulatorii, inclusiv investigaţiile, care să schimbe abordarea modului în care sunt acordate serviciile de sănătate în România”, a afirmat Alexandru Rafila, luni, la Bacău.  

Acesta a subliniat că ”secretul pe care îl ştie toată lumea” îl reprezintă dezvoltarea serviciilor ambulatorii, prin medicii de familie, centre ambulatorii de specialitate.  

Rafila adaugă că astfel de probleme nu se pot rezolva ”peste noapte”, el arătând că, pe de o parte autorităţile lucrează la redefinirea cadrului în care se desfăşoară activitatea medicală în România.  

”Pe de altă parte, trebuie să existe şi înţelegere din partea pacienţilor, pentru că anumite servicii trebuie planificate şi nu pot să se desfăşoare toate serviciile într-un interval de timp pentru toată lumea”, adaugă ministrul. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.