Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, după vizita la Spitalul Pantelimon, că nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină acuzaţiile, mergem în continuare cu investigaţia iar cele 17 decese care s-au întâmplat între 4 şi 7 aprilie sunt absolut regretabile. Ministrul a mai afirmat că vrea ca la mijlocul săptămânii viitoare să fie finalizate concluziile atât din partea Corpului de control, cât şi al comisiei de la spital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia. Spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanţelor care ar putea sta la baza unor situaţii care sunt din punctul meu de vedere intolerabile şi cred că aceste situaţii să fie infirmate de cele trei investigaţii care se derulează în paralel, ale ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi cea internă de la spital”, a spus ministrul Rafila.

El a precizat că ”un lucru important este încrederea în sistemul de sănătate, care poate fi gravă afectată dacă lucrurile sunt ţinute sub preş, ceea ce nu este cazul”.

”Noi avem ca şi principii adevărul, transparenţa şi profesionalismul. Aş vrea să avem la mijlocul săptămânii viitoare concluziile atât din partea Corpului de control, al comisiei de la spital. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înţelegem este că pe noi ne interesează siguranţa pacientului, accesul la servicii de sănătate. Dacă au fost decese, ele sunt regretabile, suntem alături de familiile lor dar sunt situaţii în care starea biologică a unui pacient este foarte degradată şi se întâmplă şi decese”, a arătat Alexandru Rafilla.

Ministrul a menţionat că ”aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor 4 zile, între 4 şi 7 aprilie, sunt absolut regretabile”.

Rafila a mai spus că, legat de statistici, au făcut o primă statistică şi o să o extrapoleze şi la alte spitale ca să vadă care este mortalitatea în spitale.

Ministrul a subliniat că mortalitatea medie, în anii 2022-2-2023 şi în primele trei luni din 2024, până în prezent, este undeva la 3,5 cazuri, zilnic, mortalitatea care se înregistrează la nivelul spitalului. ”Sunt zile când numărul de decese este mai mare, în alte zile e mai mic”, a mai arătat Rafila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.