Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă că aproximativ 10-20% dintre românii care au venit în ţară ar fi putut fi infectaţi fără a prezenta simptome şi ar fi putut transmite boala. Tătaru estimează că la Suceava, care este zona cea mai afectată din România, pot exista până la 1000 de bolnavi asimptomatici „care pot fi foarte buni transmiţători” ai bolii. Ministrul a afirmat că înainte de Paşte sunt aşteptaţi încă 200.000 de români din străinătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat câte persoane  din populaţia României ar putea fi infectate, faţă de raportările oficiale, în condiţiile în care studiile arată că există persoane care nu prezintă simptome dar care sunt contagioase, ministrul Sănătăţii spune că la Suceava pot exista până la o mie de bolnavi care, fără a prezenta simptome, transmit boala. 
„Putem prognoza sau putem estima un număr de persoane. De exemplu, la Suceava putem prognoza că până în 6-700, până într-o mie de cazuri sunt cele care nu sunt diagnosticate, având forme asimptomatice sau forme foarte uşoare şi pot fi foarte buni transmiţători. În contextul  care suntem în acest moment, să spunem un 10-20% din cei care au venit pot fi cei care sunt infectaţi şi care nu au simptome în acest moment. Având în vedere perioada de când au venit, este acea perioadă de 14 zile în care şi-au produs boala. Sunt imuni în acest moment, nu mai transmit, dar au transmis până acum”, a afirmat Nelu Tătaru într-un interviu acordat sâmbătă Digi 24. 
Tătaru a spus că în ultima perioadă au intrat în ţară 200.000 de români şi că autorităţile se aşteaptă ca încă pe atât să se întoarcă acasă până la Paşti.
„Au venit peste 200.000 de conaţionali până în acest moment şi ne aşteptăm la încă 200.000 până în sărbătorile pascale” a afirmat ministrul Snătăţii.
Acesta a precizat că prin lipsa lor, românii din străinătate pot limita răspândirea virusului. 
 
În prezent, capacitatea de testare între 1500 şi 2000 de persoane pe zi, iar autorităţile fac demersuri pentru creşterea capacităţii de testare.
„Sperăm să mergem spre 2000-2500 săptămâna viitoare” a precizat ministrul. 
El a spus că se poate ajunge până la 4000 de persoane testate dacă se recurge la testele rapide, dar a precizat că Italia a renunţat la aceste teste.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că trebuie respectate măsurile de izolare voluntară la domiciliu, distanţare socială, respectarea normelor de igienă, evitate persoanele care prezintă semnele unei infecţii respiratorii.
„Dar izolarea rămâne de bază” a spus Nelu Tătaru. 
Ministrul a precizat că 184 de cadre medicale sunt infectate.
„Noi în acest moment avem 1650 de paturi de ATI şi la spitalele judeţene ne putem duce cu toate rezervele pe care le avem, spre 4000 de paturi. Aceste paturi nu sunt toate de terapie intensivă la un standard superior. Rămâne să le utilăm pe cele care nu le au cu ventilatoare şi monitoare de funcţii vitale” a mai declarat ministrul Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.