Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a anunţat la Iaşi că, în acest an, aproximativ 2.000 de români plecaţi la muncă în străinătate s-au întors în ţară, precizând că Guvernul va anunţa în perioada următoare măsuri “importante şi atractive“ pentru a încuraja revenirea românilor acasă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marius Budăi a spus, joi, în cadrul conferinţei ”Pactul pentru Muncă” de la Iaşi, că românii au început să se întoarcă în ţară, dar a recunoscut că numărul lor este încă mic.

“Vestea bună este că românii încep să se întoarcă. Timid, la un nivel de două mii de oameni în acest an. O cifră extrem de mică faţă de câţi români sunt acolo, dar e un pas“, a spus Marius Budăi.

Ministrul Muncii a anunţat că la guvern sunt gândite în aceste zile măsuri importante şi atractive, pentru a încuraja românii să revină în ţară.

“Veţi vedea, sunt chestiuni frumoase, vor fi anunţate nu peste mult timp. Nu cred că îşi închipuie cineva că imediat se vor întoarce două milioane de români. Unii dintre ei sunt cu familiile lor acolo, dar sunt mulţi oameni care vor reveni“, a spus ministrul Marius Budăi.

El a mai precizat că a avut discuţii repetate cu patronatele din construcţii pentru readucerea lucrătorilor din acest sector în ţară şi că au fost făcute vizite în câteva ţări, unde s-a discutat cu românii de acolo.

“Am mers către Italia, Spania, Germania. Toate patronatele româneşti din construcţii au spus că peste sprijinul oferit de la guvern vin şi ele cu o sumă, astfel încât oamenii să încaseze net 4.000 sau 4.500 de lei. Dacă în Italia şi Spania am avut un succes mai mare, în Germania, când am ajuns, pregătisem două loturi de câte 50 de persoane să semneze cu patronatele româneşti pentru a se întoarce acasă. Ştiţi ce s-a întâmplat? În secunda doi, întreprinzătorii din Germania le-au mărit lefurile românilor cu 600-800 de euro în medie. E concurenţă pe piaţa muncii, cum există concurenţă pe orice produs sau serviciu“, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

La conferinţa Pactul pentru Muncă de la Iaşi au fost prezenţi antreprenori locali, primarul Iaşiului Mihai Chirica, preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, precum şi alţi şefi de instituţii.
Evenimentul a fost iniţiat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.