Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că în România nu scade cantitatea de lemn pusă de piaţă, deoarece pădurile permit alimentarea industriei cu materie primă, dar şi a cetăţenilor cu lemn de foc necesar pentru iarnă. ”Nu vom ceda la presiunile care vin din partea celor care vor să taie şi mai mult”, a anunţat ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Mediului a declarat, miercuri, cu ocazia participării la conferinţa ”Smart Green Industry: Potenţial verde pentru o industrie a viitorului”, organizată de Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn şi de Camera de Comerţ şi Industrie a României, că noua strategie forestieră propune ca toate măsurile legate de exploatarea pădurilor să ducă la păduri la păduri mai sănătoare şi mai reziliente la schimbările climatice. 
“Noua strategie forestieră propune ca în viitorul apropiat toate măsurile care sunt legate de exploatarea pădurilor să ducă către o suprafaţă mai mare de păduri în România, să genereze păduri mai sănătoase şi mai reziliente la schimbările climatice, în acelaşi timp, să ofere materia primă pentru industria de procesare a lemnului şi pentru cetăţenii care se încălzesc cu lemn de foc sau cu derivate din lemn de foc în România. Acest echilibru trebuie păstrat în continuare. În România nu scade cantitatea de lemn pusă pe piaţă, pentru că pădurile noastre permit alimentarea acestei industrii cu materie primă şi a cetăţenilor cu lemn de foc necesar pentru perioada de iarnă. Dar, în acelaşi timp, obiectivul nostru primordial este creşterea suprafeţelor împădurite, realizarea şi obţinerea unor păduri mai sănătoase, protejarea biodiversităţii şi creşterea rezilienţei pădurilor din România”, a declarat Tanczos Barna. 
El a precizat că acţiunile autorităţilor vor reduce exploatărle ilegale. 
“Avem şi astăzi, probabil, unele dintre cele mai sănătoase păduri. Aţi văzut acţiunile de astăzi ale Poliţiei şi procurorilor, care sunt susţinute şi de colegii noştri din Garda Forestieră. Aceste acţiuni vor reduce la minimum exploatările ilegale, pentru că Garda Forestieră şi Ministerul Mediului singure nu pot rezolva această problemă, dar în ultima perioadă avem din ce în ce mai multe acţiuni susţinute de poliţie şi de procuratură, prin care eliminăm ilegalităţile din sectorul de exploatare. Prin aceste măsuri, cantităţile de lemn puse pe piaţă intră pe un circuit legal şi alimentează industria care are nevoie într-adevăr pentru procesare de lemn”, a transmis ministrul Mediului. 
El a adăugat că pădurea va fi protejată, permiţând în acelaşi timp acestor industrii să funcţioneze  în continuare. 
“Vom proteja pădurea în continuare, permiţând ca aceste industrii să funcţioneze în continuare, pentru că ei creează o plusvaloare, creează, am înţeles din studiile prezentate astăzi, la fiecare euro investit, 1,8 euro valoare adăugată. Este o industrie performantă, o industrie care contribuie la echilibrarea balanţei comerciale a României, dar cu siguranţă nu vom ceda la presiunile celor care vor să taie şi mai mult şi mai mult”, a explicat Tanczos Barna.
El a mai afirmat că ministerul nu va ceda presiunilor celor care doresc să taie şi mai mult lemn. 
“Acest echilibru tot timpul se creează în piaţă. Tehnologiile care astăzi există în toate ţările europene şi pe plan mondial permit deja o valorificare superioară, inclusiv a lemnului de proastă calitate. Aceste tehnologii creează acele panouri presate din tocătură de lemn prin care se oferă o valorificare superioară şi chiar şi industria mobilei foloseşte prin aceste tehnologii cele mai slabe calităţi de lemn la cele mai bune produse de mobilă. Prin acest lucru sau datorită acestor lucruri nu se poate separa, lemnul de foc de lemnul industrializat.  Piaţa va rezolva această problemă. Noi trebuie să avem grijă în perioadele de criză, aşa cum avem acum, să nu punem o presiune prea mare asupra cetăţenilor şi măsurile pe care le-a anunţat Guvernul vin în sprijinul cetăţenilor. Cu siguranţă nu vom ceda la presiunile care vin din partea celor care vor să taie şi mai mult şi mai mult”, a explicat ministrul Mediului. 
 
În cadrul dezbaterilor de la conferinţa Smart Green Industry: Potenţial verde pentru o industrie a viitorului s-a discutat despre o strategie de dezvoltare a industriei lemnului, de valorificare superioară a resursei de lemn din pădurile gestionate durabil ale României, de susţinere a creşterii economice inteligente în raport cu obiectivele pe linie de combatere a schimbărilor climatice.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.