Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, consideră că nu este normal ca Ministerul Sănătăţii să facă publice datele legate de vaccinarea personalului din minister. El susţine că aproape 27.000 dintre angajaţii MAI s-au imunizat, reprezentând jumătate dintre cei care şi-au exprimat opţiunea de a se imuniza, el considerând că "s-a respectat legea", deşi angajaţii din minister nu s-au programat în platforma de vaccinare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În ceea ce priveşte campania de vaccinare a personalului din structurile MAI, am o situaţie cât se poate de clară şi vreau să vă spun că în acest moment, din cei care şi-au manifestat opţiunea de a se imuniza, până în acest moment s-au vaccinat 53,5%, mai exact undeva la 26-27.000 de angajaţi din structurile MAI dintr-un total de undeva la 50.000 care şi-au exprimat opţiunea. Deci undeva peste 20% din tot ce înseamnă structurile Ministerului Afacerilor Interne s-au imunizat până în acest moment. Dar acele liste, eu spun foarte clar că nu este normal, subliniez, nu este normal ca ele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, sistemul de ordine publică. Aici înţeleg că era vorba şi despre serviciile de informaţii. În ce condiţii vezi adresa strada x, numărul y şi constaţi că acolo s-au vaccinat 7, 8, 10 cetăţeni din structurile respective. Păi în momentul respectiv poţi să te aştepţi ca oricine, poate că nu ne sunt toţi prieteni pe pământul acesta, pot veni în orice moment să fotografieze, să filmeze... Nu mi se pare normal să dăm publicităţii astfel de... Până la urmă a greşit. Eu mă uit la comunicarea publică, oficială şi astăzi domnul Gheorghiţă a precizat foarte clar în ce constă acest lucru”, a declarat, marţi seară, la TVR, ministrul de Interne, Lucian Bode.
 
În momentul în care i s-a atras atenţia asupra faptului că angajaţii MAI s-au imunizat fără a se programa în platforma oficială, precum celelalte categorii prevăzute în etapa a doua a vaccinării, ministrul a susţinut că "s-a respectat legea".
 
"S-a respectat legea. Nu s-au vaccinat în afara legii. S-a respectat legea. Nu pe platforma oficială şi am explicat şi motivele, a explicat şi domnul prim ministru, a explicat şi domnul colonel doctor Gheorghiţă”, a mai arătat ministrul de Interne.
 
Luni, prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize.
 
În replică, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a precizat că date referitoare la numărul de teste ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte. "Nu există date publice secrete”, a subliniat ministrul. Ulterior, el a revenit cu o postare pe Facebook, în care şi-a prezentat argumentele în favoarea prezentării acestora date, a precizat că nu există niciun conflict între el şi premier. ”Aştept să aflu şi eu pe cine am supărat şi, mai ales, de ce”, a conchis el.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi, răspunzând unei întrebări cu privire la publicarea de către Ministerul Sănătăţii a unor date referitoare la vaccinare, că nu a făcut plângere, ci a făcut o informare la solicitarea premierului, legată de datele privitoare la vaccinare, modalitatea prin care sunt puse în mediul online şi ce informaţii sunt prezentate. Gheorghiţă a aprecizat că toate datele care sunt publicate trebuie să fie validate, după ce se corectează eventuale erori care pot să apară în centrele de vaccinare. În caz contrar, consideră el, pot apărea ”interpretări eronate".
 
Premierul Florin Cîţu a venit, marţi, cu o serie de precizări în legătură cu „ipoteticul control care s-ar putea face la Ministerul Sănătăţii”. Şeful Executivului a afirmat că este normal să fie făcute verificări cu privire la sesizările pe care le primeşte, indiferent de unde vin ele, iar informaţia conform căreia nu ar fi de acord cu publicarea numărului testelor din fiecare judeţ este una incorectă.
 
Buletin de Bucureşti a relatat marţi că datele oficiale publicate de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma naţională şi pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituţii militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne.

O situaţie făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială. Aproape 80% dintre centrele din Bucureşti nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică, indica sursa citată.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.