Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a anunţat că sistemul destinat procesării declaraţiilor vamale de export care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie a fost înlocuit de sâmbătă cu unul nou: Sistemul de export automatizat - AES RO, care va permite efectuarea controalelor vamale mai rapid şi eficient.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sâmbăta aceasta am petrecut-o alături de conducerea Autorităţii Vamale Române, împreună cu care am făcut o analiză amănunţită a procedurilor vamale, în scopul modernizării acestora. Obiectivul nostru este să găsim modalităţi de optimizare a proceselor şi să accelerăm trecerea la noile soluţii digitale în domeniu. O noutate importantă este că de astăzi avem un sistem nou de declarare a mărfurilor - Sistemul de export automatizat – AES RO, o soluţie modernă pentru efectuarea controalelor vamale mai rapid şi eficient. Înlocuim astfel vechiul sistem destinat procesării declaraţiilor vamale de export, care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie”, a scris Marcel Boloş, sâmbătă pe Facebook.

El a atenţionat că noul sistem AES-RO este utilizat pe bază de certificate digitale calificate.

„Aşadar, declaraţia vamală nu va mai fi tipărită, iar documentele justificative se vor transmite exclusiv prin intemediul sistemului, acolo unde se va realiza şi schimbul de mesaje cu operatorii. Atenţie! Noul sistem AES-RO se utilizează pe bază de certificate digitale calificate. Acesta este doar un pas din planul de acţiune pentru modernizarea sistemelor vamale, în sensul digitalizării formalităţilor vamale, având ca principale beneficii micşorarea timpilor de vămuire şi reducerea interacţiunii între operatori şi lucrătorii vamali”, a completat ministrul Finanţelor.

Acesta a mai precizat că „sigur că nu eludăm nici nevoia de monitorizare riguroasă asupra respectării standardelor etice în rândul angajaţilor vamali”.

„La reogranizarea instituţiei, va exista o direcţie specială care să verifice că aceştia acţionează în conformitate cu legile şi regulamentele în vigoare şi că evită orice formă de corupţie”, a conchis Boloş.

 

 

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.