Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunţă că stocurile de alimente sunt suficiente, culoarele de aprovizionare sunt funcţionale, iar camioanele cu mărfuri dinspre Europa circulă în continuare, el anunţând că, chiar dacă pe viitor s-ar lua decizia de a restricţiona circulaţia persoanelor şi pe timp de zi, va fi posibilă deplasarea la magazine şi farmacii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Stocurile de alimente sunt suficiente, nu este nevoie să se cumpere excesiv de mult. Chiar dacă se va restricţiona circulaţia în timpul zilei ea va fi permisă pentru a se merge la lanţurile de magazine să se aprovizioneze alimentar sau la farmacii”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, luni seară, la Digi 24.

Ministrul consideră că se poate vorbi despre "focare de infecţie” în unele situaţii, atunci când oamenii care se înghesuie la magazine nu respectă distanţarea socială.

"Nu există criză alimentară în momentul de faţă în România. Nu există criză alimentară în Europa, nu văd de ce ar trebui să ne umplem cămările cu alimente”, a adăugat Popescu.

Acesta a menţionat că există culoare de aprovizionare, că lanţul de aprovizionare nu este întrerupt, chiar dacă formalităţile vamale în cazul camioanelor cu marfă ar putea dura mai mult.

Virgil Popescu a precizat că întreaga Europă "e dependentă de importul din China” în ceea ce priveşte materiale sanitare, iar această dependenţă a fost demonstrată de criza generată de Covid-19. În acest context, ministrul Economiei susţine că România poate începe să producă materiale "esenţiale”.

"Această criză ne-a arătat cât de dependenţi suntem şi cum o epidemie izbucnită în China poate să pună în pericol întreaga economie europeană. De aceea am făcut un apel să începem să producem în România astfel de materiale esenţiale”, a mai spus el.

El a precizat că vor fi suplimentate fondurile pentru toate firmele care vor să se implice în producţia de astfel de materiale, cei interesaţi urmând a primi granturi, fonduri nerambursabile din partea statului.

În ceea ce priveşte viitorul economiei româneşti, Virgil Popescu spune că dacă actuala criză sanitară va dura peste două luni deficitul poate creşte foarte mult.

"Nu am date vizavi de ce se va întâmpla în următoarele trei luni, dacă această criză va dura una-două luni ne putem duce cu un deficit bugetar de 5%. Peste 2 luni, la nivel de 3 luni, de 4 luni deficitul bugetar va fi foarte, foarte mare”, a spus Popescu.

Ministrul Economiei susţine că a constatat şi el, la fel ca alţii, faptul că sunt oameni care nu respectă regulile.

"Lumea nu conştientizează unde ne aflăm. Suntem în mijlocul unei crize evidente, este o epidemie şi aceasta va duce şi la o criză economică, o restricţie de circulaţie este pusă tocmai pentru a ne proteja şi trebuie respectată de absolut toată lumea”, a mai spus ministrul Economiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.