Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, vineri, că a cerut autorităţilor ungare ”înţelegere” şi ”să se mobilizeze” la frontiera cu România, după ce zilele trecute în Vama Nădlac II se formaseră cozi la intrarea în ţară, în condiţiile sosirii românilor din străinătate de Paşte, personal maghiar fiind doar la trei tonete de control.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Carmen Dan a fost prezentă, vineri, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, pentru a verifica situaţia traficului în condiţiile sosirii în ţară a zeci de mii de români în perioada Paştelui.

Carmen Dan a trecut pe la fiecare din cele zece tonete de control aflate pe sensul de intrare în ţară, salutând personalul.

”Cum vă descurcaţi? Totul este în regulă?”, i-a întrebat ministrul de poliţiştii de frontieră.

Verificarea situaţiei a durat câteva minute, iar ulterior ministrul a făcut declaraţii presei cu privire la situaţia de la punctele de frontieră, afirmând că pentru Nădlac II se are în vedere extinderea capacităţii cu cel puţin două tonete, atât la intrare în ţară cât şi la ieşire. În total, acum există 20 de tonete şi ar urma să existe 24, însă ministrul a spus că această măsură va fi aplicată ”pe termen mediu”.

Carmen Dan a precizat că la toate punctele de frontieră a fost suplimentat personalul de control pentru perioada sărbătorilor: ”Sunt peste 1.200 de poliţişti de frontieră în plus, care au fost scoşi din birouri şi sunt alături de colegii lor în punctele de trecere a frontierei”.

Ministrul a amintit de aplicaţia de pe site-ul Poliţiei de Frontieră care oferă informaţii despre timpii de aşteptare de la graniţe, însă jurnaliştii i-au atras atenţia că de multe ori aceste informaţii nu sunt actualizate în timp real, cum ar trebui, existând situaţii în care la Nădlac II timpii de aşteptare anunţaţi erau de 30 de minute, dar şoferii reclamau că au stat două sau mai multe ore pentru control.

”Eu de câte ori am verificat acea aplicaţie, dădea date exacte”, a răspuns Carmen Dan.

Întrebată dacă a discutat cu autorităţile ungare cu privire la îmbunătăţirea controlului comun, ministrul a spus că a cerut responsabililor din ţara vecină ”să se mobilizeze” în această perioadă.

”Am avut perioade în care din punctul meu de vedere, nu vreau să spun mai multe, comunicarea (cu autorităţile ungare – n.r.) nu a fost foarte bună. Acum două zile, vă dau un exemplu, în acest punct de trecere (Nădlac II – n.r.) noi aveam poliţişti în toate cele zece tonete de la intrarea în ţară, colegii din Ungaria aveau doar trei. Am insistat să găsim înţelegere şi să se mobilizeze pentru că, aşa cum cunoaşteţi, controlul este exercitat în comun, nu putem să preluăm doar partea română activităţile de verificare. Înţeleg că de două zile lucrurile funcţionează bine”, a declarat Carmen Dan.

Ea a adăugat că aceleaşi discuţii le-a avut şi cu autorităţile bulgare: ”Şi la Punctul de Trecere a Frontierei Ruse sunt oarecare probleme, timpii de aşteptare sunt destul de serioşi, efectiv activităţile vamale pentru autotrenuri nu durează foarte mult, însă bulgarii au instituit o taxă de vignetă care poate fi plătită doar cu cardul, şi atunci din acest motiv se creează probleme”.

Pentru prima dată înainte de Paşte nu au fost înregistraţi timpi de aşteptare la intrarea în ţară prin Nădlac, fiind şi prima dată când un ministru face o vizită într-o perioadă aglomerată la graniţă.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Mihaela Leş, a declarat că ”datorită sărbătorilor pascale, traficul este în creştere, dar nu se înregistrează timpi de aşteptare”.

”Se lucrează pe zece artere de control la intrarea în ţară. Se poate face acest lucru datorită faptului că automarfarele au restricţie de circulaţie în Ungaria, iar în acest moment avem opt artere de control pentru autoturisme şi două la autocare”, a precizat sursa citată.

Aglomeraţia se vede însă pe autostrada A1 şi pe DN7, în judeţul Arad. Pe Valea Mureşului, pe DN7, mii de autoturisme circulă bară la bară pe anumite segmente, majoritatea fiind cu numere străine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.