Ministerul de Externe a transmis, sâmbătă, că ministrul Bogdan Aurescu a avut o discuţie telefonică cu omologul său ungar Péter Szijjártó, în contextul clarificărilor cerute după ce Ungaria a anunţat că îşi închide graniţele. "În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români - lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate", a precizat MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, sâmbătă, o convorbire telefonică cu omologul său ungar Péter Szijjártó, în continuarea demersurilor întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe pentru obţinerea din partea autorităţilor ungare a clarificărilor privind informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la adoptarea în perioada următoare de noi măsuri restrictive pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

"Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat interlocutorului informaţii privind conţinutul exact al măsurilor vizate, insistând asupra luării în considerare a impactului acestora asupra cetăţenilor români care tranzitează Ungaria, precum şi în privinţa cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri. În cadrul discuţiei a fost obţinută confirmarea, din partea ministrului Péter Szijjártó, că tranzitul cetăţenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetăţenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate", a informat MAE.

Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii şi se va face prin aceleaşi puncte de trecere ale frontierei şi pe aceleaşi culoare rutiere stabilite. A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinaţie finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autorităţile poliţieneşti de resort din cele două state să menţină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice.

"Ministerul Afacerilor Externe păstrează situaţia în atenţie şi va informa cu celeritate asupra oricăror evoluţii de interes. Detalii suplimentare vor fi transmise ulterior adoptării formale a deciziilor autorităţilor ungare", a arătat MAE.

Condiţii de călătorie pentru Ungaria actualizate periodic sunt disponibile la următorul link: https://www.mae.ro/node/51934.

MAE reaminteşte că, în prezent, sunt aplicabile următoarele condiţii de tranzit pentru pasageri:

  • durata tranzitului să nu depăşească 24 de ore;
  • persoanele nu prezintă simptome specifice infecţiei cu COVID-19;
  • să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă (https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=rom%C3%A1n+hat%C3%A1rszakasz).

Vineri, autorităţile din Ungaria au anunţat că închid graniţele pentru străini de marţi, 1 septembrie, în încercarea de a reduce infectările cu noul coronavirus, potrivit euronews.com. 
 
"De la 1 septembrie, cetăţenii străini nu vor mai putea intra pe teritoriul Ungariei", a declarat Gergely Gulyás, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. 
 
"Există riscul ca virusul să fie importat şi cele mai multe dintre noile cazuri au origine străină", a spus el într-o declaraţie de presă susţinută vineri, adăugând că "Ungaria este verde, când toate ţările sunt roşii", referindu-se la gradul de îmbolnăviri raportat de fiecare ţară. 
 
El a spus că cetăţenii ungari care se întorc din străinătate vor fi nevoiţi să stea 14 zile în carantină sau să prezinte două teste negative pe care trebuie să le plătească. 
 
Guvernul Ungariei a indicat faptul că închiderea graniţelor va dura o lună. 
 
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) preciza că a solicitat, prin Ambasada de la Budapesta, clarificări privind deciziile luate de autorităţile ungare pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 şi privind impactul acestora asupra românilor care călătoresc în Ungaria sau tranzitează ţara, în drum spre alte state europene.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.