Ministrul de Interne Lucian Bode a subliniat la Consiliul informal Justiţie şi Afaceri Interne - secţiunea afaceri interne - care a avut loc joi în format videoconferinţă, solicitatea de a fi discutată situaţia aderării României şi Bulgarie la spaţiul Schengen şi a invocat importanţa unei perspective realiste asupra calendarului de aderare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În cadrul celei de-a doua sesiune de lucru care a avut ca subiect „Spaţiul Schengen-stadiul actual şi perspective”, a fost subliniată necesitatea identificării de soluţii comune, eficiente şi echilibrate pentru a asigura buna funcţionare a spaţiului Schengen, atât când vine vorba de coordonarea măsurilor în domeniul sanitar, cât şi în mod curent, arată un comunicat de presă al MAI.

În intervenţia sa, ministrul Afacerilor Interne a subliniat faptul că aderarea la spaţiul Schengen este obiectivul pentru care România a depus eforturi considerabile şi a făcut investiţii semnificative. El a reiterat, astfel, solicitarea de a fi discutată situaţia aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, invocând importanţa unei perspective realiste asupra calendarului de aderare.

Bode a explicat a subliniat că România a participat la toate mecanismele UE de împărţire a responsabilităţii, îndeplinind toate criteriile unui stat Schengen, cu toate că nu a beneficiat de drepturile aferente şi, în continuare, nu este stat membru Schengen. Cu privire la acest aspect, ministrul Afacerilor Interne a atras atenţia asupra faptului că trebuie, în primul rând, să atingem un echilibru just între drepturi şi obligaţii în interiorul Uniunii.

La prima sesiune de lucru a fost un schimb de opinii referitor la „O nouă politică europeană de migraţie şi azil”.

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat, cu această ocazie, importanţa temei şi a salutat abordarea Preşedinţiei portugheze de continuare a discuţiilor asupra celor trei domenii esenţiale: dimensiunea externă, frontierele externe şi solidaritatea.

„A fost evidenţiată, totodată, contribuţia importantă a României la eforturile comune pentru gestionarea migraţiei, prin participarea consistentă la activităţile Agenţiei FRONTEX, prin acţiunile de relocare a persoanelor aflate în nevoie de protecţie internaţională ca urmare a misiunilor de căutare şi salvare din Marea Mediterană, respectiv prin iniţierea unor documente de cooperare bilaterală cu statele aflate în prima linie în ceea ce priveşte presiunea migratorie”, mai transmite sursa citată.

Ultima sesiune de lucru a fost despre „Viitorul EUROPOL-perspective”, ocazie cu care a fost salutată propunerea Comisiei pe această temă, evidenţiindu-se totodată sprijinul permanent acordat de România pentru consolidarea mandatului Agenţiilor UE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.