Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut, vineri, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, care s-a aflat vizită oficială în România. Cei doi aun discutat despre situaţia de securitate din regiune şi au semnat cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat iniţial la Chişinău, la 20 aprilie 2012.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cei doi miniştri au discutat despre ultimele evoluţii privind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi modalităţile concrete de sprijinire a creşterii rezilienţei Republicii Moldova, în contextul eforturilor României de susţinere a parcursului european al Chişinăului”, a transmis, vineri, Minsiterul Apărării, într-un comunicat de presă.

”Suntem conştienţi de ameninţările de tip hibrid cu care se confruntă Republica Moldova şi am discutat cu ministrul Nosatîi despre modalităţile prin care România poate să ofere sprijin concret, în funcţie de nevoile identificate. Am reafirmat angajamentul nostru ferm pentru consolidarea securităţii şi promovarea stabilităţii în regiune, precum şi pentru modernizarea şi reforma sistemului de apărare al Republicii Moldova, prin schimburi de expertiză şi exerciţii comune între cele două armate", a subliniat ministrul Tîlvăr, potrivit documentului citat.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Ministrul Apărării a evidenţiat cooperarea  dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care continuă să evolueze, Republica Moldova fiind ferm angajată în parcursul său european.

”Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova prin multiple instrumente care contribuie la consolidarea stabilităţii şi rezilienţei. În context, a fost subliniată importanţa măsurilor de asistenţă finanţate prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), începând cu anul 2021. Până în prezent, acestea au atins valoarea de 128 milioane euro, contribuind în mod esenţial la consolidarea capacităţii forţelor armate din Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul de presă.

De asemenea, ministrul Tîlvăr a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova, în cadrul tuturor formatelor de cooperare şi consultări la nivel internaţional în care este prezentă, unde ţara noastră promovează constant progresele obţinute de autorităţile de la Chişinău în parcursul european asumat, pledând pentru implicarea comunităţii internaţionale în susţinerea Republicii Moldova pentru atingerea acestui deziderat.      

În marja convorbirilor oficiale, cei doi oficiali au semnat cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat iniţial la Chişinău, la 20 aprilie 2012.

”Documentul va permite susţinerea pregătirii şi participării în comun la misiuni şi operaţii în cadrul organizaţiilor şi coaliţiilor multinaţionale, precum cele sub egida Uniunii Europene”, a mai transmis Minsiterul Apărării.

”Acest document va facilita participarea efectivelor Armatei Naţionale a Republicii Moldova la misiuni şi operaţii în sprijinul păcii, ceea ce va contribui la creşterea nivelului de instruire şi a interoperabilităţii cu armatele partenere. Ministerul Apărării Naţionale este gata să sprijine acest obiectiv. Este un proiect la care s-a lucrat intens în ultimele luni şi mă bucur că se concretizează într-o perioadă în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru în atingerea obiectivelor de integrare europeană", a declarat Angel Tîlvăr

În context, ministrul apărării naţionale a salutat semnarea, în premieră, a Parteneriatului pentru securitate şi apărare dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, care a avut loc în marja Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, din 21 mai.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.