Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a declarat sâmbătă, la întrevedere bilaterală cu omologul norvegian, Bjørn Arild Gram, în marja Conferinţei de securitate de la Munchen, că achiziţia celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor completa dotarea Forţelor Aeriene Române cu mijloace moderne, la standarde NATO, în etapa de tranziţie către aeronavele de generaţia a V-a – F-35, are o mare relevanţă în ecuaţia regională de securitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat la lucrările Conferinţei de securitate de la Munchen, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut sâmbătă, 17 februarie, o întrevedere bilaterală cu omologul norvegian, Bjørn Arild Gram. Potrivit Ministerului Apărării, oficialul român a evidenţiat perspectivele consolidării relaţiilor bilaterale în domeniul apărării, în special în contextul de securitate actual deosebit de complex, exprimând aprecierea pentru interesul Norvegiei vizavi de evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre.

În acest sens, ministrul a salutat poziţia părţii norvegiene de a menţine calendarul agreat pentru livrarea aeronavelor F-16 Fighting Flacon destinate escadrilelor a doua şi a treia ale Forţelor Aeriene Române.

”Achiziţia celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor completa dotarea Forţelor Aeriene Române cu mijloace moderne, la standarde NATO, în etapa de tranziţie către aeronavele de generaţia a V-a – F-35, are o mare relevanţă în ecuaţia regională de securitate. Am salutat confirmarea, de către omologul norvegian, livrării aeronavelor în concordanţă cu graficul agreat de livrare, ceea ce ne asigură predictibilitate în operaţionalizarea celor două escadrile", a declarat Angel Tîlvăr.

Cei doi interlocutori au reconfirmat viziunea comună asupra importanţei coerenţei posturii aliate de descurajare şi apărare pe întregul flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Cei doi oficiali au avut poziţii convergente în ceea ce priveşte importanţa menţinerii sprijinului pentru Ucraina, o ţară suverană care a fost invadată în mod nejustificat şi ilegal de către Federaţia Rusă.

MApN precizează că a fost evidenţiată, de asemenea, nevoia de sprijinire a Republicii Moldova, un stat vulnerabil la ameninţările hibride ale Moscovei.

”Am salutat deschiderea Norvegiei pentru a se alătura eforturilor de consolidare a rezilienţei Chişinăului în contextul multiplelor ameninţări venite dinspre Federaţia Rusă şi am reiterat sprijinul constant pe care România îl asigură pentru parcursul european al Republicii Moldova", a declarat ministrul Tîlvăr.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.