Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, joi seară, că ameninţarea nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin va rămâne la stadiul de ameninţare pentru că fiecare ţară ştie potenţialul nuclear al celorlalţi. ”Nici nebunii nu vor să se sinucidă”, a afirmat Dîncu, precizând că, deşi decizia politică de a folosi armament nuclear ar putea fi luată de Rusia, până la punerea în practică ar fi o serie de decizii tehnice şi nu crede că acest lucru se va întâmpla.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vasile Dîncu a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, ce părere are de ameninţarea nucleară a Rusiei. 

”Ameninţarea nucleară este o ameninţare de descurajare. A fost escaladare să aibă toţi arme nucleare ca să se teamă unul de altul, să se anuleze posibila nebunie a unui om, pentru că nimeni nu vrea să se sinucidă, nici nebunii nu vor să se sinucidă. Din perspectiva asta este improbabil să înceapă cineva un război în care se sinucide şi pe sine pentru că fiecare ştie ce potenţial nuclear are celălalt”, a declarat Vasile Dîncu.  

Acesta a vorbit despre mecanismul valizei nucleare.  

”Mecanismul valizei nucleare, despre care vorbim noi, cu un buton roşu pe care ar apăsa un nebun din greşeală sau un copil care se joacă în jurul valizei, este doar o metaforă, pentru că este un mecanism. Dacă decizia politică o poate unul singur, pentru că am văzut generali speriaţi în jurul lui Putin, oameni care nu se puteau controla şi pe care îi ţinea la distanţă de 20 de metri...Decizia politică s-ar putea lua, dar există o serie de decizii, decizii tehnice până a pune în aplicare. E un lung şir de decizii tehnice pentru a pune asta. Credem că nu se poate face asta şi din punct de vedere procedural”, a mai afirmat Dîncu.  

Ministrul apreciază că ”nu trebuie să ne temem de acest lucru”.  

”Ameninţarea nucleară este de multă vreme şi rămâne o ameninţare. Este un fel de ultima posibilitate şi una la care nimeni nu poate apela niciodată”, a mai declarat Dîncu.  

 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.