Cea de-a 16-a ediţie a expoziţiei de agricultură Banat Agralim s-a deschis, vineri, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timişoara, în prezenţa ministrului Agriculturii Petre Daea, care a fost primit cu pâine şi sare. Daea şi-a cumpărat roşii şi a vizitat fiecare stand.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 150 de producători, agricultori şi crescători de animale şi-au pus standurile la cea de-a 16-a ediţie a expoziţiei Banat Agralim la care a participat şi ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Ministrul a ţinut să sublinieze că el însuşi este absolvent al Universităţii de Ştiinţe Agricole din Timişoara.

"În primul rând îngăduiţi-mi să dau salutul de respect tuturor făuritorilor de hrană din România, acelora care sunt prezenţi aici, acelora care sunt prezenţi în camp, astăzi, când în toată România se recoltează la orz, astăzi când în România se reîsămânţează acolo unde natura nu a fost alături de dorinţele lor. Acum, aici, pe un platou al ştiinţei, o parte dintre cei care plămădesc pâinea ţării, şi-au dat întâlnire pentru a transmite respectul faţă de munca, respectul faţă de cadrele didactice care au lucrat şi lucrează aici, cărora vreau să le aduc salutul de recunoştinţă din partea unui absolvent al Institutului Agronomic din Timişoara", a spus Daea, în deschiderea evenimentului.

Ministrul Agriculturii a avut un mesaj şi pentru agricultorii care şi-au depus la timp cererile la APIA, în vederea obţinerii subvenţiilor.

"Alături de dumneavoastră este Guvernul României. Şi vă mulţumesc dragi fermieri că aţi înţeles mesajul de la Guvern, de a depune cererile pentru subvenţii până în data de 15 mai. Este fundamental acest termen, acesta a asigurat şi asigură continuitatea finanţării la timp a fermeirilor astfel încât ei să execute fără echivoc  lucrarile care necesită foarte mult timp luat din viaţa dumneavoastră. (…) Fermierul trebuie să fie o singură dată la APIA, când depune cererea. Sunt o serie întreagă de realizări, anul acesta, partea de vest a ţării arată mult mai bine din punct de vedere al culturilor şi efectele se vor vedea atunci când combina va intra în lan şi cântarul va aduce sub cheie producţia la care dumneavoastră aţi lucrat atâta timp. Să dea Domnul să avem un an agricol şi mai bun", a declarat ministrul.

După ce a tăiat panglica inaugural a expoziţiei, ministrul Petre Daea a fost întâmpinat cu pâine şi sare, apoi a vizitat fiecare stand în parte.
De la un stand cu legume, Daea a cumpărat roşii.

”Întreb de preţ oriunde mă duc, pentru că vreau să ştiu dacă există şi respectul faţă de consumator. Este un preţ lansat de producători, iar dacă consumatorii l-au dorit, a rămas aşa. Eu am un respect pentru fermieri, pentru munca lor, dar am un respect deosebit şi pentru buzunarul consumatorului. De fiecare dată mă uit cu atenţie la preţ”, a spus ministrul.

Întrebat de ce sunt diferenţe atât de mari la preţurile la roşii, Daea a spus că ”aici e vorba de piaţă, de cum îţi prezintă fiecare munca. Preţul real este cel stabilit de piaţă”.

Cei care vor vizita expoziţia  Banat Agralim vor putea vedea utilaje agricole, animale domestice (vaci, capre, oi, măgari, cai, porci), păsări, aranjamente de grădină, iar specialiştii vor putea participa la o serie de workshopuri tematice. De asemenea, cei care vor participa la acest eveniment pot degusta şi produse tradiţionale şi îşi pot cumpăra fructe şi legume româneşti.

Banat Agralim se desfăşoara la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timişoara în perioada 8-10 iunie a.c, între orele 10.00 şi 18.00, iar intrarea este liberă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.