Executivul a aprobat, în sedinta de vineri, o Hotărâre pentru introducerea a 39 molecule noi pentru tratarea bolnavilor cu afecţiuni grave în lista medicamentelor compensate şi gratuite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a adoptat, la silicitarea Ministerului Sănătăţii, o Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

”Documentul prevede actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate cu un număr de 39 molecule inovative destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, leucemii şi limfoane, aplazie medulară, pacienţi cu boli autoimune, afecţiuni rare, diabet, HIV/SIDA, pacienţi cu transplant”, a transmis, vineri, Ministrul Sănătăţii.

Cele mai multe medicamente din cele introduse în listă, un număr de 29 denumiri comune internaţionale, sunt destinate pentru tratarea bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate pentru oncologie, tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, programul naţional de boli neurologice, programul naţional de diabet zaharat, cel de boli rare şi sepsis, programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană pentru transplant medular, transpalnt de cord, transplant hepatic,  tansplant renal, transplant combinat de rinichi şi pancreas, transplant de celule pancreatice, transplant.

“ Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor cu afecţiuni cronice grave la tratamente de ultimă oră prin extinderea listei de medicamente compensate şi gratuite. Cele mai multe medicamente de ultimă generaţie introduse în listă sunt destinate pacienţilor cronici trataţi în cadrul programelor naţionale de sănătate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru

Hotărârea de Guvern intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru medicamentele incluse necondiţionat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru şi  începând cu data de 01.02.2021 pentru  medicamentele incluse condiţionat de încheierea contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat si pentru medicamentele incluse necondiţionat, dar cu impact bugetar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.