Ministerul Muncii anunţă, joi, că, în anul 2023, numărul mediu de contracte de muncă înregistrate în REVISAL a depăşit 6,7 milioane, fiind în ţară 5,7 milioane de angajaţi. Cele mai multe contracte noi s-au înregistrat în domeniul comerţului cu amânuntul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anul 2023 se încheie cu două recorduri, atât în privinţa numărului mediu de salariaţi  cât şi în privinţa numărului de contracte individuale de muncă. Numărul mediu de contracte de muncă a fost, în 2023, de 6.725.745, cu aproape un milion în plus faţă de 2013, când numărul acestora a fost de 5.747.294”, a transmis, joi, Ministerul Muncii.

Sursa citată a precizat că numărul mediu de salariaţi a fost, în 2023, de 5.747.294, cu peste 600.000 în plus faţă de 2013, când numărul acestora a fost de 5.118.774.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Potrivit datelor transmise de oficialii ministerului, doar în ultimul an, numărul mediu de contracte de muncă active a crescut cu 63.169 faţă de 2022, fiind cea mai bună evoluţie din ultimii 5 ani. De asemenea, numărul mediu de salariaţi este cu 90.764 mai mare faţă de 2022.

”Este o dinamică ce ne arată că piaţa muncii din România este din ce în ce mai atractivă. Cu cât reuşim să avem politici de ocupare mai eficiente şi cu cât combatem mai bine munca nedeclarată, cu atât avem banii necesari pentru creşterea pensiilor românilor. De aceea, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Ocupare a Forţei de Muncă au roluri esenţiale. Nu ne oprim aici, vrem ca salariaţii să aibă un nivel de specializare şi mai ridicat, la nivelul solicitat de către angajatori. În felul acesta şi veniturile salariale urmează să crească”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Potrivit Ministerului Muncii, cele mai multe contracte noi de muncă din ultimul an au fost încheiate în domeniul comerţului cu ridicata si cu amănuntul şi repararea autovehiculelor si motocicletelor. În aceste domenii sunt înregistrate 409.827 de noi contracte de muncă, iar în domeniul construcţiilor, 379.499.

Cele mai multe contracte de muncă noi, în 2023, s-au înregistrat în Bucureşti (543.589) şi în judeţele Ilfov (128.795), Cluj (113.631) şi Constanţa (101.299).

Ministerul precizează că statisticile au fost realizate pe baza informaţiilor din REVISAL în care nu sunt înscrişi angajaţii din apărare, ordine publică, magistratură şi funcţionarii publici.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.