Ministerul Muncii anunţă, miercuri, că proiectul de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost pus în dezbatere publică, putând fi consultat pe site-ul instituţiei. Proiectul prevede majorarea, de la 1 ianuarie, a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.230 de lei lunar, faţă de 2.080 de lei cât este acum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), pe pagina de internet a instituţiei a fost publicat proiectul de Hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

"Proiectul de act normativ supus consultării prevede ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.230 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2020, faţă de 2.080 lei în prezent, ceea ce reprezintă o creştere de 7,2 % faţă de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creşte anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei", se arată în comunicat.

Nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate două şedinţe ale Consiliului Naţional Tripartit, în 26 noiembrie şi în 3 decembrie, şi dezbătut în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, precizează MMPS.

"Pentru stabilirea salariului minim s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflaţiei şi creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană, precum şi factori de corecţie în funcţie de dinamica creşterii economice", mai scrie în comunicat.

Conform sursei citare, proiectul de hotărâre prevede şi faptul că, începând de anul viitor, pentru persoanele încadrate pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studiisuperioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în care nu sunt incluse şi sporurile şi alte adaosuri, se menţine la 2.350 lei lunar.

Documentul poate fi consultat la adresa: https://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/5694-2019-12-03-hg-sal-minim-brut2020.

Propunerile, sugestiile şiopiniile pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, până în 12decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.